Banane u središtu Novog Zagreba

“Ona je meni za ukras, ne za plodove. Samo joj stavim dosta humusa i raste kao luda”

Objavljeno: 10.06.2020. zagorjeinternational

Netko je pitao što je s utrinskom bananom, evo je, opet raste – napisala je jedna korisnica u Facebook grupi “Novi Zagreb volim”, a portal Metropolitan.hr kontaktirao ju je da im kaže nešto više kaže o bananama u središtu Novog Zagreba.
– To je samo stablo koje ne daje plodove pa služi za ukras. Ne daje li zbog klime, ili se nema čime oploditi, ne znam. Svake zime se podrezuje do tla (tako navodno rade i s plodnim bananama nakon berbe), i u proljeće ponovno počne rasti, i to dosta naraste u visinu – opisala je.

Zbog klime

Zaputili su se i do samog vrta u kojem raste stablo. I doista, stablo je naraslo preko dva metra, ali na njemu nema plodova. Jedna od susjeda iz ulaza kazala je da vrt održava žena koja je u mirovini. Dodaje da ni njoj nije jasno zašto nema plodova, ali da svake godine dosta naraste.
Nazvali su i ženu u čijem vrtu se nalazi stablo te je pitali zašto nema plodova.
– Neće ih ni biti. Kod nas ipak nije klima u kojoj može rasti banana. Ja je zimi režem, oko nje stavim puno agrotekstila da, ako bude minus 10, ne ugine. Kad bih je ostavila da raste, ona bi do temelja propala – rekla je, dodavši da stablo banana ima tri godine i da bi sad, da je nije rezala, izašli plodovi.

Pozitivna energija

– Ona je meni za ukras, ne za plodove. Samo joj stavim dosta humusa i raste kao luda – kazala je žena, koja i inače ima jako lijepo uređen vrt.
– Meni je to psihoterapija. Svu pozitivnu energiju crpim iz toga. Biljkama koliko daš, one ti toliko vrate – zaključuje vlasnica banane. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba