Žarko Tušek i Mario Antonić

“Nikada niti jedna vlada nije pokazala ovakvu snagu i kompetenciju, noseći se s izazovima zdravstvene i ekonomske krize”

Objavljeno: 10.06.2020. zagorjeinternational

Predsjednik zagorskog HDZ-a i nositelj liste za 3. izbornu jedinicu Žarko Tušek i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, u Krapini su prezentirali potpore za očuvanje radnih mjesta u okviru COVID-19 zdravstvene i ekonomske krize, istaknuvši brojne uspjehe u proteklih nekoliko mjeseci.

– Nikada niti jedna Vlada nije pokazala ovakvu snagu i kompetenciju noseći se s izazovima ove zdravstvene i ekonomske krize koja je iza nas. Da bismo to mogli učiniti, potrebno je bilo veliko znanje i velika politička te državnička odgovornost. Vođeni načelima humanizma i kršćanske solidarnosti, učinili smo sve kako bismo u ovoj pandemiji zaštitili one koji su bili najugroženiji, prvenstveno one najstarije – govori Tušek i naziva rezultate Vlade i države “generalno impresivnima”.

Osigurana stabilnost

Danas iznova i svaki puta treba čestitati svim ljudima koji su radili u sustavu zdravstva, svim djelatnicima u svim bolnicama, ali i kriznom stožeru i Vladi Republike Hrvatske koja je po načinu na koji je taj proces provela, među najboljima u Europi i svijetu. Naše su brojke, u zdravstvenom smislu, uistinu impresivne. Da bi se do toga došlo, bila je potrebna vrhunska gospodarska, financijska i monetarna politika u godinama koje su iza nas. Kontinuirani rast BDP-a, financijska stabilnost, suficit državnog proračuna i kontinuirano porezno rasterećenje građana, sve to vodi k tome da u mandatu aktualne Vlade možemo stvoriti stabilan financijski ekonomski okvir kako bismo u ovoj krizi, kroz ovaj zdravstveni segment, mogli odgovoriti u ekonomskom i gospodarskom smislu. Mjere su bile promptne. Na oduševljenje svih naših poduzetnika i gospodarstvenika, država je pokazala svoju snagu i odlučnost i svima osigurala stabilnost te zaštitila ekonomiju koja je mogla kroz ovu krizu biti duboko narušena, poput nekih ekonomija u kojima su deseci tisuća ljudi izgubili svoja radna mjesta – naglašava Tušek.

Uz te mjere, impresivne su i brojke, kad se pretoče u konkretne rezultate. Na razini države, Vlada je izdvojila 3,7 milijardi kuna za mjeru očuvanja radnih mjesta kao pomoć u COVID-19 krizi u našoj ekonomiji. Ta brojka kontinuirano se ažurira samo prema gore, budući da traje i za lipanj. Na području sjeverozapadne Hrvatske, 3. izborne jedinice, naši gospodarstvenici su primili 400 milijuna kuna potpore kako bi sačuvali svoja radna mjesta. Poduzetnici, obrtnici, gospodarstvenici Krapinsko – zagorske županije dobili su 100 milijuna kuna za očuvanje svojih radnih mjesta. Gotovo 16.000 radnika prihvatilo je tu mjeru i na temelju te mjere sačuvalo svoje radno mjesto te nije završilo na Zavodu za zapošljavanje. Mislim da su to impresivne brojke i stvari koje treba valorizirati i cijeniti – zaključio je Tušek.

“Kičma gospodarstva”

Antonić je istaknuo da su usprkos svim nedaćama koje su se dogodile u prvoj polovici godine u cijeloj Hrvatskoj i KZŽ, u tijeku veliki investicijski projekti. Kao jedan od primjera, naveo je Vetropack Stražu u Humu na Sutli, gdje je u tijeku rekonstrukcija staklarske peći koju podržava Ministarstvo gospodarstva. Naglasio je i da je bitno voditi brigu o malim i srednjim poduzećima jer su ona “kičma gospodarstva”.

– S ponosom mogu reći da su u protekle četiri godine kroz programe Vlade RH potaknuti investicijski projekti vrijedni preko 300 milijuna kuna s bespovratnim sredstvima, da je kroz politike aktivnih mjera za zapošljavanje isplaćeno više od 126 milijuna kuna i da ti programi koji će biti i dodatno ojačani, idu dalje. Kroz programe mjera ruralnog razvoja ugovoreno je više od 474 milijuna kuna za različite mjere. Nastavlja se i s time kako bi se dodatno oživio i očuvao život ruralnih sredina – istaknuo je Antonić, spomenuvši i tzv. COVID kredite za likvidnost poduzeća, za koje je zaprimljeno više od 5000 zahtjeva. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba