Predsjednik RH Zoran Milanović u Vetropack Straži sudjelovao na Susretu Liderovog Kluba izvoznika

“Malo je frustrirajuće što do sada nijedna Vlada nije uspjela popraviti izvoznu klimu, pa čak ni moja”

Objavljeno: 10.06.2020. zagorjeinternational

U tvrtki Vetropack Straža u Humu na Sutli održan je 30. susret Liderovog Kluba izvoznika, a glavni gost susreta bio je predsjednik RH Zoran Milanović, koji je održao 15-minutno izlaganje “Uloga izvoza u gospodarskom rastu i oporavku – što nas očekuje?”
Predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak osvrnuo se na nedavnu situaciju oko pandemije.

– Nama se doista situacija promijenila preko noći. Iz situacije u kojoj smo imali manjak kapaciteta, došli smo u situaciju gdje smo jednostavno počeli proizvoditi robu za lager. Vjerujemo da neće doći do drugog “lockdowna” na jesen ili zimu, odnosno, da ćemo svi skupa pametnije reagirati i izbjeći ponovni pad cijelog gospodarstva. S druge strane, vjerujem da ćemo se u 2021. polagano vratiti na prodajne količine i rezultate 2019. i prijašnjih godina, dok 2022. i 2023. slijedi povratak i daljnji razvoj ekspanzije – izjavio je Premužak, otkrivši kako nije predsjedniku Milanoviću otkrio ništa što on već ne zna.

– On je jako dobro upućen u tematiku današnjeg događaja i razumije te stvari, no ponekad se njegove riječi krivo interpretiraju. S druge strane, nisam siguran kolika je njegova moć. S obzirom na funkciju, on nema moć nešto posebno mijenjati, osim u gospodarskoj diplomaciji – rekao je Premužak.

Okorjeli izvoznik

– Prije korona krize bili smo jako zadovoljni izvozom, jer mi naposlijetku i jesmo okorjeli izvoznik, s obzirom na to da izvozimo preko 70 posto naših proizvoda, no s koronavirusom nam se srušio i izvoz i biznis uopće. Ja vjerujem da će se kroz ljeto priča početi oporavljati, jer vidimo već sada neke pozitivne signale. Međutim, ovu godinu treba preživjeti do kraja i onda vjerujem u povratak na staro 2021. godine – optimističan je Premužak.
Predsjednik RH Zoran Milanović u svojem je 15-minutnom predavanju upozorio na ovisnost o turističkoj industriji, koja može biti jako promjenljiva.

– Turizam je bogomdan na određeni način. On je i blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme – blagoslov zato što baveći se turizmom, investirajući puno u turizam, mi ga koristimo kao komparativnu prednost i ne gubimo vrijeme na neke stvari koje bismo možda napravili jednako dobro, ali je oportunitetni trošak takav da bismo izgubili baveći se time. Međutim, tu postoji jedna granica preko koje postaje kontraproduktivna. Ti previše uđeš u jednu nišu i iz nje je teško izaći. To se Hrvatskoj polako počinje događati. Mi sad vidimo i po novijim brojkama da turizam u Hrvatskoj nije 20 posto po nijednom izračunu. Najstriktnije gledano on je 11 do 12 posto. Ali opet smo tu najizloženiji – rekao je Milanović.

Izvozna klima

Rekao je i da bi nova vlast, kakva god ona bila, trebala biti sposobna popraviti izvoznu klimu.

– Malo je frustrirajuće već sada što to nijedna Vlada nije uspjela napraviti, pa čak ni moja. Doduše, mi smo imali neke druge teške izazove. No, i izvoz i uvoz u Europsku uniju su narasli, gospodarska aktivnost je veća. Međutim, omjer je i dalje nepouzdan. Da nema turizma i uslužnog sektora, Hrvatska bi imala ozbiljnih problema – izjavio je Milanović. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba