Svetom misom u Maclju, obilježena 75. godišnjica Križnog puta

Mons. MIJO GORSKI: Nepravda ne samo da nije ispravljena, nego se ona, nažalost, obnavlja i raste

Objavljeno: 08.06.2020. zagorjeinternational

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, predvodio je u nedjelju misno slavlje kraj crkve Muke Isusove u Maclju, čime je obilježena 75. godišnjica Križnog puta i stradavanja maceljskih žrtava.
Kako piše Informativna katolička agencija, na misi su koncelebrirali sisački biskup Vlado Košić, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak i drugi svećenici.
Biskup Gorski je u propovijedi istaknuo da, iako je Drugi svjetski rat završio prije 75 godina, nepravda nije ispravljena.

– S tugom u srcu moramo ustanoviti da nepravda ne samo da nije ispravljena, nego se ona, nažalost, obnavlja i raste. No u nama ne smije biti nepravde, u nama ne smije biti zla – poručio je biskup Gorski.

Zarobljenici prošlosti

Istaknuo je i kako u tom ratu nije bilo strane koja nije počinila zločin, ali “kako povijest pišu pobjednici koji često po uhodanom modelu dio svojih zločina pripisuju poraženima, a mi smo još uvijek bez mnogih odgovora zarobljenici prošlosti”.

– Zato jer ne postoji politička volja da se stvari razjasne. U 30 godina postojanja slobodne hrvatske države, smjenjivale su se vlade i ni jedna nije razjasnila temeljno pitanje ozdravljenja duha i pomirenja hrvatskog naroda koji je zatrovan lažima – rekao je biskup, piše IKA.
Dodao je kako hrvatski narod više nije podijeljen samo na lijeve i desne, već da je u potpunom rasulu ideja i vrednota, pa je okupljene vjernike pozvao da se zajedno s njime pomole za ponovnu duhovnu preobrazbu hrvatskog naroda, za pomirenje i novi zanos u izgradnji pravednijeg društva i domovine, u kojoj će se svi osjećati jednakovrijedni i prihvaćeni.

23 jame

Uoči mise, izaslanstva državnih institucija položila su vijence i zapalila svijeće, a iako je bio najavljen, u Macelj nije došao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
Podsjetimo, Macelj je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske. Do sada su istražene 23 jame i pronađeni zemni ostatci 1163 osobe, dok je oko 130 jama ostalo neistraženo, a smatra se da je na Maclju od 12 do 13 tisuća žrtava. U Maclju su i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. U spomen grobnicu u Maclju 22. listopada 2005. godine položene su kosti 1163 pogubljene osobe, a od svibnja ove godine traju i nove ekshumacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba