Župan Kolar posjetio Donju Stubicu

ULAGANJE U NAJMLAĐE: Na školi obnovljeno krovište i uređena kuhinja, a nadograđen je i dječji vrtić, projekt vrijedan oko sedam milijuna kuna

Objavljeno: 05.06.2020. zagorjeinternational

Uoči Dana grada Donja Stubica, koji se obilježava ove nedjelje, na blagdan Presvetog Trojstva, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar obišao je Područnu školu Lepa Ves i Dječji vrtić “Bubamara”, na kojima su nedavno izvršene vrijedne investicije.

– Sredstva koja smo imali predviđena za proslavu Dana grada, preusmjerili smo na borbu protiv COVID-a 19 i pomoć našim građanima koji su stradali u potresu. Nalazimo se kraj područne škole u kojoj se dogodila jedna značajna investicija, na čemu zahvaljujemo Krapinsko – zagorskoj županiji. Bilo je ulaganja i u našoj Osnovnoj školi, Grad svake godine ta ulaganja pokušava pratiti i sa svojim sredstvima, pa tako izdvajamo 50-ak tisuća kuna godišnje za našu osnovnu školu. Zahvaljujem i na podršci inicijativi da društveni dom dođe u vlasništvo Grada Donja Stubica jer se radi o jedinom od osam društvenih domova na području grada za koji do sada nismo uspjeli riješiti imovinsko – pravne odnose, što ćemo napraviti u narednom periodu. Pet društvenih domova bit će energetski obnovljeno do kraja godine, a pokušat ćemo na natječaj koji je najavljen za studeni prijaviti i ovaj dom – otkrio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Iz 1911. godine

Ravnateljica OŠ Donja Stubica Sonja Martinek otkrila je da je zgrada Područne škole izgrađena 1911. godine.

– Ponajprije moram pohvaliti izuzetnu suradnju sa Županijom, uvijek pozitivnu i uvijek punu razumijevanja. Tako smo i putem toga ušli u ovu investiciju negdje krajem kolovoza. Sanirali smo krov koji je bio dosta derutan, a ujedno smo odmah riješili pitanje
kuhinje, promijenili smo instalacije i stavili novi namještaj, tako da smo ovu školsku godinu dočekali spremno. Naš sljedeći korak je promjena stolarije, koja je stvarno zrela za promjenu i rješavanje sanitarnog čvora. To nas izuzetno veseli – rekla je Martinek, dodavši kako Područnu školu pohađa 17 učenika. Inače, OŠ Donja Stubica jedna je od većih škola u KZŽ, koja broji ukupno 429 učenika.
Gradonačelnik Gospočić se osvrnuo i na najveću investiciju na području grada u proteklih nekoliko godina.

– To je rekonstrukcija i nadogradnja Dječjeg vrtića “Bubamara”, gdje smo, zahvaljujući natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dobili na prvom natječaju 4,9 milijuna kuna. Sklopljen je ugovor s lokalnim poduzećima i u svibnju prošle godine krenuli su radovi. U siječnju je zgrada dobila uporabnu dozvolu, nažalost, tada se pojavio koronavirus, pa smo stali s ostalim dozvolama, ali 6. svibnja dobili smo minimalne tehničke uvjete za naš dječji vrtić i od 11. svibnja naša nova najstarija grupa boravi u novoouređenom prostoru. Radovi su na kraju stajali 6.540.000 kuna, a cijeli projekt, sa svim nadzorima i slično, oko sedam milijuna kuna – kazao je Gospočić.
Župan Kolar je istaknuo da je Županija, kao osnivač škole, investirala 160.000 kuna u obnovu krovišta i uređenje kuhinje i dijela stolarije.

– S obzirom na to da u školi ima 17 učenika, da je kontinuiran broj učenika i na neki način će se zadržati jedno dijete više ili manje u sljedećem razdoblju od 4 – 5 godina, za koliko imamo informaciju, vjerujemo da je to zapravo jedan nastavak našeg opredjeljenja za ulaganje u obrazovanje. Ono što smo čitavo vrijeme govorili – ulaganje ne samo u matične, nego i u područne škole. To je naše opredjeljenje kojeg se držimo od početka i tako ćemo i završiti ovaj naš drugi mandat. Ono što smo isto, sukladno dogovoru s gradonačelnikom, spomenuli, je tema društvenog doma koji se nalazi iza područne škole, a kojeg su gradili mještani iz samodoprinosa, na zemljištu osnovne škole. S obzirom na to da je Grad pripremio elaborate vezano za energetsku obnovu, potrebno je da bude i vlasnik tog objekta. Gradonačelnik je podnio zahtjev na školski odbor, koji će o tome raspravljati i ako će donese odluku da se taj objekt prenese na Grad, a to bi bilo jedino normalno, naravno da će onda Županija dati svoju suglasnost kako bi se Grad na njega uknjižio i mogao se javljati na sve natječaje i da onda dom zapravo završi do kraja – rekao je Kolar.
Što se tiče nove investicije u stolariju i uređenje sanitarnih čvorova, župan kaže kako se očekuju troškovi do 150.000 kuna.

– Taj ćemo novac osigurati u proračunu, jedan veći dio u proračunu za 2021. godinu, a jedan manji dio, a to će vjerojatno biti sanitarni čvorovi, jer procjenjujemo zahvat negdje oko 60.000 kuna, njega ćemo osigurati još ove godine – zaključio je Kolar te svim Donjostubičancima čestitao Dan grada.

Dokumentacija za obilaznicu

Gospočić je pohvalio suradnju s Krapinsko – zagorskom županijom.

– Svake godine provedemo zajedno neki projekt, od suradnje sa Županijskom upravom za ceste do suradnje sa Zavodom za prostorno uređenje, koji je radio projektnu dokumentaciju za Stubičko – oroslavsku obilaznicu, na koju smo izrazito ponosni. Već 40 godina se o toj obilaznici u Stubici govori, ali ona nikad nije stavljena u prostorno – plansku dokumentaciju. Dokumentacija je sada pri kraju, mi smo u procesu izmjene Prostornog plana, tako da će prvi puta prostorno – planski ta cesta biti ucrtana, a ja se nadam da ćemo uskoro krenuti i u realizaciju jer kroz Donju Stubicu je izrazito gust promet, svi gospodarski subjekti nalaze se na jednoj cesti, i ta cesta bi, prema najavama, trebala ići u rekonstrukciju u idućih godinu dana, što znači da ćemo imati velikih problema s prometom u središtu grada, a ova obilaznica bila bi nam od životne važnosti – istaknuo je Gospočić.
S obzirom na to da je Donja Stubica među tri jedinice lokalne samouprave koje su snažno pogođeno potresom 22. ožujka, župan Kolar se osvrnuo i na prijedlog Zakona o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

– Ovo što se dogodilo, da se Zakon da na javno savjetovanje, a onda se otiđe na izbore i ostavi se ljude u nedoumici, je skandalozno. Zvalo je na desetke ljudi koji imaju crvenu naljepnicu i željeli bi srušiti objekt kako bi se pripremili za gradnju, ali ne može. Izbori su festival demokracije, ali nisu važniji od ljudi. Jasno nam je da obnova Grada Zagreba nije ista kao obnova, primjerice, Slanog Potoka, ali mogao se onda napraviti poseban Zakon za obnovu ruralnih područja – rekao je Kolar, otkrivši i kako je u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći “Za Gupčev kraj” prikupljeno preko 400 tisuća kuna. (ab, af, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba