Ministar Pavić donio ugovore vrijedne skoro 34 milijuna kuna

U Zajezdi i Lobor – Gradu provodit će se megaprojekti za koje je odobreno preko 28,6 milijuna kuna

Objavljeno: 05.06.2020. zagorjeinternational

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u Vatrogasnom domu u Loboru uručili su 20 ugovora financiranih nacionalnih i europskim sredstvima u iznosu većem od 33,9 milijuna kuna.

– Zadovoljstvo mi je da smo danas u Loboru, koji često i osobno posjećujem, da bismo dodijelili 33 milijuna kuna ugovora, dio iz nacionalnih sredstava za brdsko – planinska područja, dio za potpomognuta područja i dio za dva projekta koje je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja vezano uz deinstitucionalizaciju. Ti projekti omogućit će bolju infrastrukturu građanima Lobora, ali i općinama Krapinsko – zagorske županije. Ukupno je do sada u Krapinsko – zagorskoj županiji uloženo i ugovoreno 1,5 milijardi kuna. Danas donosimo 33 milijuna kuna, a posebno mi je zadovoljstvo da u Lobor, koji je do sada imao ugovoreno gotovo 40 milijuna kuna, stiže i projekt deinstitucionalizacije od gotovo 15 milijuna kuna. Ova sredstva, kako nacionalna, tako i europska, omogućit će bolji život žiteljima ove županije, omogućiti bolju socijalnu skrb i bolju infrastrukturu. Vlada je stala iza svih europskih projekata, možemo umiriti korisnike, svi europski projekti se nastavljaju i nema smanjenja. Neki dan smo vidjeli da je Europska komisija izašla s fondom, odnosno, programom za oporavak od 10 milijardi eura, očekujemo i 10 milijardi eura nove omotnice, što znači da u budućnosti možemo očekivati dvostruko više sredstava iz europskih fondova nego što smo imali do sada. Što se tiče nacionalnih sredstava za regionalni razvoj, tu smo se potrudili da ih ne smanjujemo, svjesni da će proračuni općina i gradova te jedinica lokalne regionalne samouprave patiti radi ove cijele situacije s koronavirusom – rekao je ministar Pavić.
Uz 20 ugovora iz Programa podrške brdsko – planinskim područjima i Programa održivog razvoja lokalne zajednice, dodijeljena su i dva ugovora za unaprjeđivanje strukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Tako je odobreno 13.635.390,48 kuna Gradskom društvu Crvenog križa Krapina za Gerontološki centar Zajezda te 14.999.589,20 kuna Domu za odrasle osobe Lobor – grad, za projekt “MI u zajednici”.

Potpora države

– To su samo dva u nizu projekta u sustavu socijalne skrbi koje je ova Vlada u prethodnom i sadašnjem mandatu odradila. U ove tri i pol godine mandata ove Vlade, radi se ukupno 138 projekata, uz ova dva, ukupno 140 projekata u sustavu socijalne skrbi od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kada bismo sve te projekte zbrojili zajedno, to je iznos od 104 milijuna kuna za područje Krapinsko – zagorske županije. Smatram da smo s ova dva projekta i sa svim ostalim projektima u značajnoj mjeri doprinijeli poboljšanju kvalitete sustava socijalne skrbi na području ove županije. Ova Vlada i Ministarstvo su prije svega usmjereni na ljude i na poboljšanje kvalitete života svih naših građana i svakako da ćemo kroz ova dva projekta proširiti lepezu, prije svega izvaninstitucijskih usluga u zajednici i obuhvatiti što veći broj korisnika, a jednako tako doprinijet ćemo i infrastrukturi. U sklopu projekta koji je vezan uz Dom Lobor – grad, uz pomoć projektnih partnera, a to su Grad Zlatar i Općina Lobor, izgradit ćemo nekoliko objekata koji će poslužiti kao stambene zajednice, prostor za poludnevni boravak i pružanje psihosocijalne pomoći za ukupno 44 korisnika. Novoizgrađeni objekti u općini Lobor koristit će se za organizirano stanovanje, a objekt u gradu Zlataru za organizirano stanovanje, za pružanje usluga psihosocijalne podrške i boravka. U sklopu projekta kupit će se  jedno kombi vozilo s rampom i jedno osobno vozilo za pružanje usluga – otkrila je ministrica Bedeković.

Ministrima je dobrodošlicu zaželio predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.

– U ovom vremenu krize, velika je stvar da tekući programi ministarstava idu svojim tijekom, da se naše jedinice lokalne samouprave mogu osloniti na potporu države i mogu rješavati one ključne i tekuće probleme koje one imaju u kontekstu komunalne infrastrukture. Tako da čestitam svima koji su sredstva ostvarili i vjerujem da ćemo takvim tempom nastaviti dalje. S druge strane, ono što moram posebno danas istaknuti i što me kao čovjeka posebno veseli, jer sam i sam u tome sudjelovao u protekle četiri godine, u kreaciji tih projekata i borbi koju su vodile institucije Lobor – Grad i Crveni križ Krapinsko – zagorske županije, jesu dva kapitalna megaprojekta na području županije, uz onaj već tekući koji ide u Bedekovčini, a to je nešto više od 13 milijuna kuna za izgradnju gerontološkog centra na području općine Budinščina te nešto više od 14 milijuna kuna za Lobor – Grad, za izgradnju četiri nova objekta, od čega će tri biti na području kompleksa Lobor – Grad, a jedan na području grada Zlatara, kako bi se dio štićenika deinstitucionalizirao i kako bi im se stvorili kvalitetniji uvjeti za život. To nisu svakidašnje situacije, takvi megaprojekti se uistinu ne mogu očekivati svaki dan niti svake godine. To je pametna politika i odgovorna politika Vlade RH, kvalitetno korištenje fondova EU, ali moram pohvaliti ljude koji vode te institucije na naporu koji su poduzeli u pripremi projektne dokumentacije, na jednom lobiranju. Mnogi centri u Hrvatskoj nisu uspjeli proći na tom natječaju. Tim više je velika čast da dva velika projekta dolaze na upravo na područje naše županije – istaknuo je Tušek.

Punim plućima

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih nije krila zadovoljstvo projektom koji će biti financiran na području njezine općine.

– Svi u općini Lobor i ja kao načelnica danas smo izrazito ponosni i sretni. U ovo vrijeme epidemije COVID-19 nismo se nadali ovakvim iznosima i odlukama ministarstva. To nas je jako razveselilo i dalo nam nadu, volju i snagu da krenemo dalje, punim plućima prema našem programu i projektima koje smo planirali za 2020. godinu. Proračun nam se smanjuje, ali s pametnim rebalansom mi ćemo nastaviti sa svim programima i ove godine realizirati sve programe koje smo planirali, a istovremeno ćemo pripremati nove projekte i pripremat ćemo se za novu financijsku omotnicu. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, na čelu s premijerom, ministrima i svim našim akterima koji nam pomažu da se u Zagrebu čuju naše potrebe, da se urede naši zagorski bregi i da se našim mještanima omogući, od infrastrukturnih projekata do socijalno – kulturnih aktivnosti, kako imaju i građani u nekim većim centrima, a da bismo time vratili život na naše brege – rekla je Jembrih.
Zahvalu ministarstvu uputio je i ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović.

– Gradsko društvo Crvenog križa Krapina prijavilo je projekt “Gerontološki centar Zajezda”, naravno, uz veliku pomoć i podršku Općine Budinščina, na čijem se području nalazi Zajezda. Radi se o jednom infrastrukturnom projektu adaptacije stare škole u gerontološki centar, gdje će osobe treće životne dobi dobiti jednu kvalitetnu uslugu, od dnevnog boravka do usluge pomoći u kući, dostave obroka i ostaloga. Dakle, tu govorimo ne samo o rubnom dijelu naše županije, koji je dobio zaista kvalitetan projekt, nego i o tome da će te usluge moći koristiti korisnici iz susjednih općina, ali i iz susjedne Varaždinske županije. Radi se o dnevnom boravku starijih osoba i pomoći u kući, dakle, o izvaninstitucionalnim uslugama socijalne skrbi. Rok za završetak projekta je 2,5 godina, a novac je namijenjen infrastrukturnim radovima na objektu i njegovom opremanju, a kasnije, ili kroz EU fondove ili kroz redovni sustav socijalne skrbi, zaposlit ćemo gerontodomaćice i ostale. Inače, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u protekle 2,5 godine dobilo je preko 25 milijuna kuna na raznim EU projektima, a svi oni vezani su uz socijalnu skrb – otkrio je Šimunović.

Popis projekata

Iz Programa podrške brdsko – planinskim područjima, Općini Budinščina je odobreno 500 tisuća kuna za uređenje pristupne ceste sa sanacijom klizišta i prilaza višestambenoj zgradi Budinščina 13B – II. faza, općini Đurmanec 400 tisuća kuna za održavanje nerazvrstanih cesta u šest naselja, općini Hum na Sutli 400 tisuća kuna za izgradnju nogostupa u naselju Strmec Humski, općini Jesenje 400 tisuća kuna za izgradnju dječjeg vrtića, općini Lobor 500 tisuća kuna za sanaciju – modernizaciju nerazvrstanih cesta, općini Novi Golubovec odobreno je 500 tisuća kuna za građevinsko – obrtničke radove na zgradi javne namjene – čuvaona djece – predškolska građevina, općini Radoboj, 200 tisuća kuna za uređenje zgrade turističke namjene “Hiža zagorskih štruklji – II. faza“, a iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, općini Tuhelj 70 tisuća kuna za uređenje nerazvrstane ceste u naselju Lenišće, II. i III. etapa, odvojak Krizmanić – Kreševac, općini Mihovljan 350 tisuća kuna za održavanje nerazvrstanih cesta, općini Lobor 350 tisuću kuna za uređenje parkirališta uz mjesno groblje Lobor – faza III – odvodnja, općini Budinščina 300 tisuća kuna za sanaciju – modernizaciju nerazvrstanih cesta, općini Petrovsko 300 tisuća kuna za održavanje i sanaciju postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima Svedruža i Štuparje, općini Mače 150 tisuća kuna za izvanredno održavanje nerazvrstane ceste Komor do granice općine Bedekovčina – I. faza, općini Desinić 350 tisuća kuna za pojačano održavanje nerazvrstane ceste Velika Horvatska – Dečmani, općini Kumrovec 200 tisuća kuna za adaptaciju Društvenog doma, općini Zagorska Sela 200 tisuća kuna za modernizaciju i uređenje javnih građevina i okoliša u središtu općine, općini Hrašćina 100 tisuća kuna za rekonstrukciju dionice ceste Žežlji – Drnetići – faza III i Krapinsko – zagorskoj županiji 70 tisuća kuna za za sanaciju i otklanjanje nedostataka sportske dvorane Osnovne škole “Lijepa naša“ Tuhelj. (ab, af, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba