Posjet glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića KZŽ bio prilika da se najavi:

“U Stubičkoj Slatini bit će najmodernije europsko vatrogasno vježbalište”

Objavljeno: 04.06.2020. zagorjeinternational

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar održao je radni sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i predsjednikom Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepanom Skuliberom, na kojem se ponovno aktivirala priča o vatrogasnom vježbalištu u Stubičkoj Slatini.

– Mi smo to stavili u naš plan razvoja i kao strateški projekt, kojeg je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica. S obzirom da su aktivnosti stale, moram priznati da smo se uplašili da će Vatrogasna zajednica odustati od tog projekta. Međutim, zahvaljujući glavnom vatrogasnom zapovjedniku i HVZ-u, neće se odustati, nego će se intenzivirati radovi. Krapinsko – zagorska županija spremna se uključiti i financijski te stručno kroz našu ZARA-u, koja bi mogla pripremati projektnu dokumentaciju za europske fondove iz kojih bi se sufinancirao dio same izgradnje vojarne u Slatini kao vatrogasnog vježbališta. Spremni smo pomoći i poslije izvedbe samog projekta i postupka javne nabave s našim stručnim službama – izjavio je Kolar, izrazivši pritom veliko zadovoljstvo da u Krapinsko – zagorskoj županiji može pozdraviti velikog prijatelja i vatrogasnog zapovjednika Tucakovića.

Jako dobra vijest

– Zahvaljujem mu se na onome što on i vatrogasna obitelj rade iz dana u dan, što štite ljude i imovinu na području čitave Hrvatske, a našim vatrogascima, i dobrovoljcima i profesionalcima, na zaštiti ljudi i imovine na području KZŽ. Vjerojatno ću po stoti puta reći da je vatrogastvo kod nas način života. To nije obična služba ili poziv, a to pokazuje činjenica da će se u 140 godina povijesti teško naći kuća u kojoj netko nije kroz generacije nije bio član vatrogasnog društva – istaknuo je župan.

FOTO: Sjever.hr

– Ovo je za nas jako, jako dobra vijest i veselim se svakom ulaganju u vatrogastvo, svakom ulaganju u poboljšanje uvjeta za edukaciju naših vatrogasaca, ali isto tako i za kupnju vatrogasne opreme – zaključio je župan Kolar i prepustio riječ predsjedniku Vatrogasne zajednice KZŽ, Stjepanu Skuliberu.

FOTO: Sjever.hr

– Od Nove godine imamo Središnji državni ured vatrogastva. Vjerujem da će potaknuti još niz projekata i ideja koje su pred nama – rekao je te dodao da dobro surađuju s HVZ-om.

– Vjerujemo da će ta suradnja doprinijeti još jačem povezivanju dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca jer sada smo svi jedno, svi smo vatrogasci. Prijašnjih godina ipak smo bili u dvije kuće. Vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju što se tiče našeg vježbališta, ali isto tako i na projektima nabavke vozila, opreme, vatrogasnih vježbi, preventive i svega onoga što vatrogasnu djelatnost čini takvom, a znamo da je djelatnost vatrogasaca puno šira od gašenja požara – rekao je Skuliber.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković, zahvalio se županu na brizi o vatrogascima, zahvalio se svim vatrogascima na otklanjaju posljedica od poplava, ali i potresa te pomoći tijekom pandemije.

– Prije svega, ovdje se danas razgovara o vatrogastvu u KZŽ, koja je u samom vrhu vatrogastva u državi. Danas ćemo porazgovarati o opremljenosti vatrogastva, daljnjem razvoju i ono što je vrlo bitno, posjetit ćemo danas i Stubičku Slatinu, gdje ćemo razgovarati o iniciranju daljnjih aktivnosti oko završetka vježbališta u Slatini, koje će biti na korist ne samo vatrogascima nego i drugim službama – objasnio je Tucaković.

Opremanje vatrogasaca

Govoreći o vježbalištu u Slatini, kazao je da je 2009. godine vojarna dana na korištenje HVZ-u i tamo su radovi započeli, no u jednom su trenu stali. Obnovljeno je krovište, uređena sala za sastanke, dovedena voda i struja, napravljeno je jedno igralište, zasijana je trava.

FOTO: Sjever.hr

– Treba uložiti još mnogo sredstava kako bi se mogla pokrenuti daljnja osposobljavanja. Tijekom prošle godine je tamo već bilo osposobljavanje za časnike, provedene su vježbe i nastava. Osposobljavanje i usavršavanje je nešto bez čega vatrogasci ne mogu, a međusobne suradnje doprinose boljoj operativnoj spremnosti i mobilnosti vatrogasnih postrojbi. Treba posebno naglasiti da imamo viziju da u Stubičkoj Slatini bude najmodernije europsko vatrogasno vježbalište, s najmodernijom opremom koja je na tržištu i da ono bude nacionalnog ili regionalnog karaktera. Opremanje mora ići od lokalne samouprave do državne opreme. Ići će sada natječaj za 77 kombija, 55 pick-up vozila. Do kraja godine ćemo raspisati natječaj za šumska vozila za potrebe gašenje šumskih požara. Prva vozila bi trebala biti isporučena u studenom – najavio je Tucaković.

– Postoji jasna strategija razvoja na području Republike Hrvatske. Ovdje se neće raditi o još jednom lokalnom vježbalištu, nego nam je cilj da s jednim sveobuhvatnim projektom kompletnu vojarnu stavimo u funkciju jednog modernog europskog poligona, koji će služiti, ne samo vatrogascima, nego i svim hitnim službama. Krajnji cilj je jedno nacionalno ili regionalno vatrogasno vježbalište, “europski” opremljeno s najnovijom s modernom tehnologijom gdje će se moći pratiti europski i svjetski trendovi u vatrogastvu – rečeno je na pressici. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba