U PONEDJELJAK POČINJE DRŽAVNA MATURA: Osigurana zaštitna oprema za zagorske srednje škole

ŠKOLE SU SPREMNE I SIGURNE: Maturantima želimo da upišu fakultete koje žele, a onima koji su odlučili ući na tržište rada, da ostanu raditi na području KZŽ

Objavljeno: 04.06.2020. Alen Brodar

– Pred samim smo krajem turbulentne školske godine, maturantima državna matura počinje u ponedjeljak u devet zagorskih srednjih škola – istaknula je dožupanica Jasna Petek nakon sastanka nje i župana Željka Kolara s ravnateljima zagorskih srednjih škola, koji je održan na temu državne mature, a ujedno je dodijeljena i zaštitna oprema za škole.

Ukupno 810 zagorskih maturantica i maturanata pristupit će ispitima, koja će trajati od 8. do 24. lipnja što se tiče obaveznih predmeta, a od 25. lipnja na dalje izbornim predmetima.

– Prema preporukama Nacionalnog stožera i uputama HZJZ-a, mi smo u našim srednjim školama bili dužni osigurati zaštitna sredstva, potrebna kako bi sve proteklo u najboljem redu. Želim poručiti svim maturanticama i maturantima, bez obzira na to što je ova školska godina bila vrlo neizvjesna i da im nije bilo lako, u ime KZŽ i svoje osobno ime, želim dobar uspjeh na državnoj maturi i da upišu one fakultete koji su njihov prvi izbor. S obzirom na kvalitetu naših srednjih škola, uopće ne sumnjam u njihov uspjeh pri upisima na fakultete – istaknula je dožupanica te se potom dotakla i ljetnog upisnog roka u prve razrede srednjih škola, koji je počeo 1. lipnja prijavom u online sustav.

Upisi u prve razrede

– Prijava obrazovnih programa počinje 8. srpnja i trajat će do 22. srpnja, a 25. srpnja će biti objavljene konačne ljestvice upisanih obrazovnih programa. Ove godine moguće je napraviti sve online, a važno je napomenuti da imamo i nekih novih obrazovnih programa – to je program vozača u SŠ Konjščina, a ovih dana očekujemo i suglasnost Ministarstva za eksperimentalni program staklara u SŠ Bedekovčina, tako da je paleta programa koje osmaši mogu odabrati zaista raznolika i velika. Na području KZŽ ove godine osmi razred završava 1140 učenika, a upisnih mjesta u naših deset srednjih škola ima 1415, pa se nadam da će svi koji steknu uvjete, uspjeti odabrati željene programe. Svima želim puno uspjeha pri upisima u srednje škole, ali i svim učenicima naših osnovnih i srednjih škola sretan i uspješan završetak ove školske godine. Dakako, isto želim i svim učiteljima i profesorima – zaključila je Petek, na koju se nadovezao voditelj Aktiva ravnatelja srednjih škola KZŽ i ravnatelj SŠ Krapina, Ivan Rozijan.

– Devet srednjih škola KZŽ napravilo je temeljite pripreme kako bi ovaj najizazovniji trenutak u ovoj specifičnoj školskoj godini protekao u redu. Osigurali smo sigurnosno – zdravstvene, higijenske i organizacijske uvjete na jednoj zavidnoj razini. SŠ Krapina za svih devet škola pripremila je određen broj zaštitnih vizira za njihove djelatnike koji će biti izloženi velikom broju učenika kao dežurni nastavnici u učionicama ili hodnicima. Mi ovdje nismo stali što se tiče vizira, kojih smo već isporučili više od 3500, nastavljamo s proizvodnjom , kako bismo ih na jesen, prilikom početka nove školske godine osigurali za sve djelatnike osnovnih i srednjih škola, ukoliko ćemo ponovno morati podići higijensko – zaštitne mjere u školama – najavio je Rozijan.

Povećani stres

– Poruka maturanticama i maturantima: Mi smo spremni! Zagorske škole spremne su da prime svojih 810 maturantica i maturanata i da naprave sve da im se na neki način olakša ovo stresno razdoblje pred njima, ali i stresno razdoblje koje je iza njih. Ni jedna generacija u ovakvim uvjetima nije dolazila na maturu, koja je sama po sebi određeni stres, a sigurno da je u ovim uvjetima on još i veći. Zato su naše srednje škole napravile i dodatne napore te napravile sve što je potrebno da bi se stvorili maksimalni uvjeti da se matura održi u najboljim mogućim uvjetima. Vjerujem da su se maturantice i maturanti također dobro pripremili. Svima želim da upišu fakultete koje žele, a onima koji su odlučili ući na tržište rada, da ostanu raditi na području Krapinsko -zagorske županije. Koronavirus je, kao i njima, i našem gospodarstvu nanio velike štete, međutim zagorsko gospodarstvo pokazalo je da je žilavo, izvozno orijentirano i da je uvijek prvo izlazilo iz kriza. Apsolutno sam siguran, poznavajući naše poduzetnike i obrtnike, da će se to dogoditi i ovaj puta. A ova oprema je poruka roditeljima koji imaju određene rezerve zbog samih epidemioloških uvjeta, da su škole potpuno spremne i da ne trebaju brinuti o sigurnosti djece, već da se djeca mogu samo koncentrirati na ono njima najbitnije – polaganje mature. Želim im svu sreću na ispitima, vjerujem da će rezultati na maturi biti odlični – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba