Rebalans županijskog proračuna bit će u srpnju

“Izgubili smo 504 radna mjesta i preko milijun kuna županijskih prihoda mjesečno, a najviše pate izvozno orijentirana poduzeća”

Objavljeno: 04.06.2020. Jelena Jazbec

– Bili smo iznimno zadovoljni, s obzirom na to da je u 2019. godini izvršenje proračuna bilo preko 37 milijuna kuna veće nego 2018. S projektima koje smo imali u realizaciji i u završetku u 2020. godini, planirali smo da bi ti rezultati bili još i bolji, no, nažalost, koronavirus je doveo do totalnog poremećaja u gospodarstvu i danas situacija izgleda totalno drugačije – započeo je svoje izlaganje krapinsko – zagorski župan Željko Kolar (SDP) prilikom podnošenja izvješća o izvršenju županijskog proračuna na 21. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, koja je iznimno, zbog epidemije koronavirusa, održana u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina.

– Mi smo u travnju izgubili oko 1.115.000 kuna prihoda, a sličan rezultat je i za svibanj, možda je razlika nekih 40 – 50 tisuća kuna, i to uz sve mjere koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, a na području naše županije koristilo ih je oko 1700 gospodarstvenika za oko 13 tisuća radnika. Ono što je najvažnije, u tom periodu izgubili smo 504 radna mjesta u županiji. Naša poduzeća koja su izvozno orijentirana koje su u posljednjih nekoliko godina bile u stalnom rastu, sada su se našla u velikom problemu jer su zemlje u okruženju u koje oni izvoze, u puno goroj epidemiološkoj situaciji od nas i zapravo naša poduzeća pune svoja skladišta i ako uskoro kupci iz Italije, Austrije, Njemačke ne počnu preuzimati robu, naša će poduzeća morati stati i zatvoriti svoja vrata. Primjer je Predionica Klanjec, koja je stopostotni izvoznik i koja je do 29. travnja radila sa sto posto kapaciteta. Prvi tjedan u svibnju su zatvorili, a od tada rade s 15 posto kapaciteta jer nitko ne preuzima robu, ni Austrija, ni Italija ni Brazil – otkrio je župan Kolar, dodavši da su se zbog toga odlučili da se još ne ide u rebalans županijskog proračuna, već će se on raditi u srpnju, ovisno o tome što će se još događati u gospodarstvu u lipnju, primjerice, hoće li se otvoriti granice i početi preuzimati roba, ali i kako će nove mjere Vlade RH utjecati na gospodarstvo.

Dvorana u Petrovskom

– Obavio sam i razgovore s tridesetak najvećih poduzetnika u županiji, kojima sam postavio istih pet pitanja – proizvodite li, možete li izvoziti svoje proizvode, možete li ih naplatiti, kakva vam je lista narudžbi i imate li dovoljno sirovina, da bismo mogli dobiti sliku o tome što će se događati u narednom periodu. Dakle, trebat će nam mnogo mudrosti, strpljenja i dobre matematike da se ne zaletimo. Također, moram istaknuti da smo odlučili da ćemo dovršiti sve europske projekte, bez ikakvog novog zaduženja – najavio je Kolar.
Većih pritužbi nije bilo, za riječ se javio tek HDZ-ov Zoran Gregurović, upitavši župana hoće li se ipak iznaći sredstva za izgradnju sportske dvorane u Petrovskom, jedinoj zagorskoj općini koja sportsku dvoranu još nema, s obzirom na to da je župan obećao da će nakon Hrašćine i Đurmanca, na red doći upravo Petrovsko.

– Sutra sa Školskim odborom i načelnikom Petrovskog imam sastanak upravo na tu temu. Nažalost, mi sigurno u rebalansu proračuna nećemo moći predvidjeti sredstva za izgradnju sportske dvorane, ali ćemo to učiniti u sljedećoj financijskoj godini, dakle, u sljedećem proračunu, i ići ćemo u izgradnju sportske dvorane u Petrovskom – odgovorio je Kolar.
Župan nam je otkrio i na čemu se točno trenutno štedi u županijskom proračunu.

– Odmah smo zaustavili sve projekte, odnosno, nismo pokretali nove, zaustavili smo svu javnu nabavu, osim one koja je isključivo vezana uz europske projekte i već ranije potpisane ugovore, kao i projekte koji su vezani uz novo zapošljavanje, ali koji idu preko EU fondova. Zaustavili smo sve natječaje, sredstva za udruge smo, nažalost, morali smanjiti za 50 posto, tako da smo već ovaj tjedan izašli s novim natječajem. Imamo jednu mogućnost koju nam je dala Vlada, a to je da možemo s mjesečnim kreditima u iznosu pada izvornih sredstava servisirati kompletno poslovanje i mi smo tu mogućnost i iskoristili – otkrio je Kolar.

Gregurović kaže kako podržava odluku župana da se u rebalans ide u srpnju.

– Nažalost, u ovo vrijeme kad su prihodi pali uslijed epidemije i ne znamo u kojem će smjeru ići gospodarstvo, vrlo je teško bilo što projicirati. Ni većina gradova i općina još uvijek neće ići s rebalansom dok se ne vidi u kojem će se smjeru kretati proračunski prihodi, da se ne bi kasnije moralo raditi više rebalansa, jer to onda nema smisla – kaže Gregurović.

Zdravstvene ustanove

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna KZŽ za 2019. godinu prihvaćen je s 25 glasova za i četiri suzdržana.
Kako je rekao pročelnik županijskog Upravnog odjela za financije i proračun Igor Cigula, u 2019. godini KZŽ je, uključujući i proračunske korisnike (32 osnovne škole, devet srednjih škola, šest zdravstvenih ustanova te Zavod za prostorno uređenje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Zagorska razvojna agencija), ostvarila ukupne prihode i primitke, uvećano za preneseni višak iz prethodnog razdoblja, u iznosu od 655.966.620,14 kuna, što je 88,4 posto godišnjeg plana. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci u 2019. godini, uključujući proračunske korisnike, ostvareni su u ukupnom iznosu od 665.625.123,34 kune, što je 89,7 posto godišnjeg plana. Dakle, prošle je godine ostvaren manjak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke u iznosu od 9.658.503,20 kuna, koji je posljedica manjka poslovanja zdravstvenih ustanova, prvenstveno Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Promatrajući samo Županiju, u prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi i primici od 210.574.258,22 kune, koji, uvećani za preneseni za višak iz prethodnog razdoblja (8.031.690,96 kuna), iznose 218.605.949,18 kuna, što je 88,1 posto godišnjeg plana. Navedena realizacija je za 37.089.814,57 kuna ili 20,4 posto veća u odnosu na 2018. godinu. Navedeno povećanje prvenstveno je posljedica rasta prihoda od poreza na dohodak zbog rasta zaposlenosti i zbog povećanja namjenskih sredstava za provedbu kapitalnih, EU projekta (Poduzetničko – tehnološki inkubator, energetska obnova škola, poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti).
Istovremeno, rashodi i izdaci samo Županije u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 210.688.802,31 kunu, što je 84,9 posto godišnjeg plana. Navedena realizacija je za 37.074.556,97 kn ili 21,4 posto veća u odnosu na 2018. godinu. Cigula je pojasnio kako je realizacija u odnosu na plan manja prvenstveno zbog efekta kratkoročnog revolving kredita, planiranog/ugovorenog u visini 15.000.000 kuna.
Dakle, Županija je u 2019. godini ostvarila višak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke u iznosu od 7.917.146,87 kuna. Od navedenog viška, 1.446.790,24 kune su neutrošena namjenska sredstva, dok su 6.470.356,03 kune nenamjenska sredstva, tj. vlastita raspoloživa sredstva.
Na samom početku sjednice, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske Anđelko Ferek – Jambrek podnio je iscrpno izvješće o radu Stožera u protekla dva mjeseca, a na inicijativu predsjednice Skupštine Vlaste Hubicki vijećnici su pljeskom nagradili Stožer za dobro odrađen posao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba