U Krapini se zatvorila specijalistička ambulanta

GREGUROVIĆ: Sedmero ljudi ostat će bez posla, a 25 tisuća građana bez fizikalne medicine. DOGAN: Nitko se nije javio na natječaj

Objavljeno: 04.06.2020. Jelena Jazbec

Po običaju, 21. sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije započela je aktualnim satom, na kojem se za riječ javio samo HDZ-ov Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, koji je postavio pitanje vezano uz raspisivanje specijalizacija u Domu zdravlja KZŽ.

– Ponavljanje je majka znanja, a ja ovo pitanje postavljam od kad sam član Županijske skupštine i upozoravam na problem koji će se pojaviti, štoviše, sada vidimo da se počeo pojavljivati. Čestitam na raspisanim specijalizacijama za Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije za pedijatriju, radiologiju i obiteljsku medicinu, i tu smo stali. Dakle, Dom zdravlja ovdje u Krapini ima nekoliko specijalističkih ambulanti i godinama govorim da ćemo imati problem, da ćemo ostati bez tih ambulanti, a jednom kad se one zatvore, mislim da ih je teško ponovno pokrenuti. Problem je u starosnoj dobi liječnika specijalista, a godinama nismo poduzimali radnje da spriječimo problem koji se pojavljuje kad oni odu u mirovinu. Tako sada imamo ordinacije interne medicine i oftalmologije u kojima se liječnicima koji imaju uvjete za mirovinu, produžuju ugovori i dogodio nam se “bum” – kaže Gregurović.

Sufinanciranje ambulanti

Naime, u jeku epidemije koronavirusa, točnije, 31. ožujka ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Krapini ostala je bez liječnice, koja je, iako joj je produžen ugovor, ipak odlučila raskinuti zakup i koncesiju.

– Rad je stao, a sedmero ljudi, ako se ne nađe rješenje, završit će na Zavodu za zapošljavanje, a 25 tisuća stanovnika s područja bivše općine Krapina ostat će bez fizikalne medicine. Osim susjednih općina, prema ovom Domu zdravlju gravitira i općina Hum na Sutli, jedan dio Pregrade, Mihovljan. Nije svima jednostavno putovati svakodnevno do Krapinskih Toplica, organizirati si prijevoz, a osim toga, smatram da jedna ovakva ispostava treba imati specijalističku ambulantu. Čestitam ravnateljici Doma zdravlja Nadi Dogan na novom mandatu, znam da se trudi, ali moram postaviti pitanje što se poduzima da se ovdje ne zatvore specijalističke ambulante. I prije nekoliko godina, kada sam više puta govorio pred ovom Skupštinom, rekao sam da se Grad Krapina, a siguran sam i susjedne općine, spreman uključiti u sufinanciranje specijalizacija, da to ovdje opstane. Spremni smo se uključiti, ali s obzirom na to da je Županija osnivač, ona mora pokrenuti inicijativu i molim vas da ne ostanete zapamćeni kao čovjek u čijem su mandatu zatvorene specijalističke ambulante – rekao je Gregurović, dodavši i kako će odgovor vjerojatno ići u smjeru da nema zainteresiranih, ali ako nije raspisan natječaj, kako će se to znati.

1,2 milijuna kuna

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je da je natječaj raspisan, ali se na njega nitko nije javio.

– Osobno sam kontaktirala nekoliko kolega, no, nažalost, nitko nije zainteresiran. Zato smo uputili dopis u direkciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i u Ministarstvo zdravstva, s obzirom na to da mi imamo u Domu zdravlja već jednu ordinaciju za fizikalnu terapiju i liječnika u Zlatar Bistrici, da pokušamo ugovoriti fizikalnu terapiju na dvije lokacije, međutim, dobili smo odgovor da to nije moguće, već da u Krapini moramo imati liječnika kao nositelja tima. Sada smo u pregovorima sa specijalnim bolnicama Stubičke i Krapinske Toplice da pomoću poslovne i tehničke suradnje ugovorimo samu fizikalnu terapiju. Dobili smo pozitivne odgovore i vjerujem da će se to moći učiniti – pojasnila je Dogan, otkrivši kako jedna specijalizacija stoji 1.200.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba