SVJETSKI JE DAN BICIKLA: I župan Kolar se na današnju press konferenciju dovezao na dva kotača

ZAGORJE VOLI BICIKLISTE: Uskoro još pet novih odmorišta, a tu je i prvi ‘bike hotel’ u Mariji Bistrici

Objavljeno: 03.06.2020. zagorjeinternational

Povodom Svjetskog dana bicikla, kod biciklističkog odmorišta kraje Muzeja krapinskih neandertalaca, održana je press konferencija na temu ulaganja Krapinsko – zagorske županije u razvoj cikloturizma.

– Krapinsko – zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije već dugi niz godina rade na razvoju cikloturističke infrastrukture, u koju je do sada uloženo oko tri milijuna kuna. Radi se o projektima koje smo provodili uz potporu Ministarstva turizma ili europskih fondova. Tako smo već 2013. godine trasirali 21 kružnu biciklističku rutu, dakle, umrežili smo cijelu županiju, ukupno oko 700 kilometara ruta. Uz to, napravljene su biciklističke karte sa svim detaljima i uputama za cikloturiste i njihovo snalaženje na našem području. U sklopu tog je projekta izrađen i web cikloturizma pod nazivom zagorjebike.com.hr, pa cikloturist kada uđe na tu stranicu, može napraviti svoj plan puta po našem području. Željeli smo se i otvoriti i povezati s europskim zemljama, pa smo u tom smislu trasirali pet ključnih ruta – otkrila je Ana Pavić, v.d. pročelnika u Uredu župana.

Jedna je glavna državna ruta D6 koja iz Slovenije, na graničnom prijelazu Rupa, ulazi u Rijeku te iz Zagrebačke županije ulazi u KZŽ u mjestu Žeinci. Ta je ruta nazvana “Zagorska ruta” i ide kroz Krapinu i Gornje Jesenje te ulazi u Varaždinsku županiju i dalje u Sloveniju. Zatim je tu “Toplička ruta”, koja iz Slovenije dolazi u Kumrovec, obilazi topličke bisere te kroz Mariju Bistricu odlazi u Zagrebačku županiju. Tu su još i dvije državne vezne rute – “Sutla” i “Trakošćan”, te kružna županijska ruta, koja obilazi čitavu turističku ponudu KZŽ.

Zaokružena priča

– Našu cjelokupnu cikloturističku ponudu nadogradili smo i s prekrasnim odmorištima, koja imaju zaklon od sunca i vjetra, stalak za bicikl, servisne stupove, pametnu klupu s mogućnošću punjenja mobitela i wireless tehnologijom. Tu je i info tabla, kao i brojač bicikla. Postavili smo pet takvih odmorišta u Zagorskim Selima, Svetom Križu Začretju, Krapini, Bedekovčanskim jezerima i u Mariji Bistrici, u mjestu Globočec. Postavit će se još pet takvih odmorišta, u sklopu novog projekta, i to u Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću, Radoboju, Jesenju i Hrašćini. Time smo zaokružili jednu priču – ističe Pavić, te dodaje kako izrada jednog odmorišta stoji oko 80 tisuća kuna, a zanimljivo je da se evidentira broj biciklista, odnosno, posjetitelja koji su ga koristili.
KZŽ u suradnji sa slovenskim partnerima provodi i projekt “Ride & Bike”.

– Proveli smo projekt “Ride & Bike”, financiran RU sredstvima, a trenutno se provodi projekt “Ride & Bike II”. U sklopu projekta, 2016. godine smo napravili dvije prekogranične rute sa slovenskim partnerima. Proveli smo i prve edukacije te izradili prvih pet pametnih klupa koje su dio odmorišta. Postojeću web stranicu nadogradili smo novim rutama i sadržajima. U sklopu projekta “Ride & Bike II” razvijamo sadržaje koji nisu isključivo vezani uz cikloturizam, nego i uz konjički turizam, no, ono što je važno za cikloturizam, jest da smo opet nadogradili rute, web stranicu i upravo je završena izrada ride & bike standarda, a kroz tjedan dana krenut će i standardizacija na terenu. Radi se o skupu uvjeta za ugostitelje i smještajne objekte, muzeje i ostale atrakcije koje oni moraju udovoljiti kako bi dobili oznaku “Bike friendly”, “Bike specialist” ili “Bike professional”. Proveli smo i edukaciju za 20-ak biciklističkih vodiča – otkrila je Tanja Ivek, pomoćnica direktora u TZ-u KZŽ.
Krapinsko – zagorski župan se na press konferenciju dovezao biciklom te ističe kako je Zagorje idealna destinacija za bicikliranje.

Nagrada za najaktivnije

– Nije isto raditi biciklističke rute u nizinskoj županiji, gdje uz cestu možete provesti odmah i biciklističku stazu ili po našim zagorskim bregima gdje radite infrastrukturu. No, najvažnije je da imamo dio turista koji nam dolaze biciklima, imamo svoju aplikaciju “Ride & Bike”, kao i kartu čitave županije u četiri različite boje. Cilj nam je da u svakoj općini i gradu na području županije imamo barem po jedno, a u mjestima koje imaju više sadržaja, i po nekoliko odmorišta. Moramo spomenuti i Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici, koji je “bike hotel”, pa je zanimljivo da su prvi gosti koji su se najavili u tom hotelu nakon epidemije koronavirusa, upravo biciklisti. U sklopu našeg projekta rebrandinga, kao zasebnu granu ćemo brendirati upravo “ride & bike”, dakle, jahanje i vožnju biciklom. Na kraju krajeva, zdravo je baviti se bilo kakvom sportskom aktivnošću, a biciklizam omogućuje da održavate kondiciju, ali i da na poseban način doživite destinaciju – kaže župan Kolar.
Na press konferenciji je najavljeno i da će biciklisti koji obiđu svih pet do sada postavljenih odmorišta na području KZŽ, biti nagrađeni u smislu besplatnog smještaja u hotelima i pansionima, besplatnog kupanja ili besplatnih ulaznica za posjet muzejima. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter