I DANAS NEMA NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

“Čim ne bude cirkulacije virusa, razmišljat ćemo o tome da proglasimo kraj epidemije”

Objavljeno: 02.06.2020. zagorjeinternational

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Ćorić je kazao kako je SRUUK vrijedan 63 milijuna kuna te će Hrvatskoj omogućiti dodatan novac iz EU fondova kako bi se moglo pravodobno reagirati na krize.

Božinović je kazao kako smo zajedničkim snagama uspjeli doći do povoljne epidemiološke situacije.

– Povod ovom okupljanju je da želimo ukazati da i kroz vrijeme krize nismo zaboravili promišljati što nas može očekivati u budućnosti. Godinama ulažemo u sustav Civilne zaštite, u vatrogastvo. Ovo danas je vrlo vrijedan projekt kojeg ćemo uskoro realizirati jer smo osigurali 54 milijuna kuna iz EU fondova. 85 posto cijelog projekta će financirati EU. Sredstva su namijenjena za primjenu modernih tehnologija za upravljanjem krizama. Prva informacija nam je bitna kako bi se spriječila katastrofa. Znate da je godinama bio aktualan sustav za uzbunjivanje. Ovim sustavima, polako sustav za uzbunjivanje odlazi u drugi plan. Ovaj sustav je pokazao efikasnost kada govorimo o slabo naseljenim područjima. Ključ je i u umrežavanju sustava Civilne zaštite sa zdravstvenim sustavom, to će nas učiniti efikasnijima – kazao je Božinović.

Ćorić je komentirao slučaj Josipe Rimac i Jurekovića o moguće revizije državnih poticaja.

– Treba sve ispitati i svi sumnjivi projekti trebaju se revidirati, ali nije dobro da cijeli sustav stavimo pod pitanje i pod upitnik. Gdje god se učini da je to potrebno, naravno treba revidirati. Neke odluke donesene su za vrijeme Milanovića, na to je utjecao Čačić, ja sam naslijedio te ugovore. Devijacije se trebaju otkloniti. Da li sam uteg HDZ-u to će procijeniti predsjednik stranke – rekao je Ćorić. Za slučaj Vjetroelektrane je kazao kako je rješenje dobilo pozitivnu potvrdu.

Ministar zdravstva Vili Beroš je kazao kako tijekom jutra nije bilo novooboljelih, a još imamo 66 aktivnih slučajeva. Na pitanje zašto na izbornim listama nema Krstičevića, dodao je kako na to nije mogao utjecati.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je komentirao epidemiološku situaciju.

– Trebamo biti oprezni i čim ne bude cirkulacije virusa, razmišljat ćemo o tome da proglasimo kraj epidemije – rekao je Capak te dodao kako će rezultati seroloških testiranja biti gotovi do kraja tjedna.

– Imamo vrlo mali postotak pozitivnih osoba, za sada – kazao je Capak.

Beroš je zaključio da još čekaju odgovor od Državnog odvjetništva mogu li objaviti izvješća o Domu za starije u Splitu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba