OTVOREN ŽUPANIJSKI NATJEČAJ: VIŠE OD MILIJUN KUNA ZA ZAGORSKE OPG-ove

“Trebali bismo imati stotinjak tako uspješnih OPG-ova u Zagorju, pa bi onda više njih moglo biti konkurentno i na zagrebačkom tržištu”

Objavljeno: 01.06.2020. zagorjeinternational

Na OPG–u Vinceljak u Bregima Radobojskim održana je konferencija za medije na temu natječaja Krapinsko – zagorske županije za dodjelu potpora poljoprivrednicima za modernizaciju proizvodnje. Uvodna riječ pripala je pročelnici županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanji Mihovilić, koja je najavila otvorenje natječaja za modernizaciju i konkurentnost poljoprivrednih proizvoda koji počinje danas, 1. lipnja, i traje sve do 1. srpnja. Osigurano je 1.036.500 kuna, na natječaju su prihvatljivi OPG-ovi s područja KZŽ, a posebno oni koji namjeravaju ulagati u preradu mlijeka, modernizaciju povrćarstva i voćarstva te opremu, tj. aparate poput mljekomata, siromata i jajomata.
Pročelnica Mihovilić je dodala i kako ne sumnja u inovativnost OPG-ova i pojavu novih aparata, poput medomata. Također, natječaj je namijenjen i zagorskim puranima te modernizaciji obiteljskih gospodarstava koja bi mogla svoje uzgojene purane plasirati na tržište.

Projektna dokumentacija

– Dakle, natječaj je namijenjen projektima županijskih OPG-ova, s time da im se sufinancira maksimalno 60 posto vrijednosti projekta, odnosno, maksimalan iznos od 50.000 kuna. Nakon što zaprime prijavu, povjerenstvo ih obrađuje, a kada se korisnici izaberu, imaju mogućnost dobiti 50 posto iznosa po potpisivanju ugovora, dok ostatak sredstava dobivaju po završetku projekta, kada podnesu izvješće da su utrošili sredstva za ono za što su ih prijavili – rekla je Mihovilić.

KZŽ ima i otvorene natječaje za promociju, izradu web stranica, nastup na sajmovima i zakup prodajnih mjesta na tržnicama u Zagrebu.

– Tu je i natječaj za izradu projektne dokumentacije jer sredstva koja imamo osigurana na našem području ponekad nisu dostatna za potrebe svih naših OPG-ova, pa pomažemo oko izrade dokumentacije našim OPG-ovima za sufinanciranje na nacionalnoj mjeri ili financiranje iz Europske unije – istaknula je pročelnica.
Vlasnica OPG–a Ankica Vinceljak ukratko je predstavila svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje 10 godina.

– Sredstva za prve sadnice dobili smo od Županije i Općine Radoboj i tako je krenula naša priča bavljenja voćarstvom 2010. godine. Počeli smo sa sadnjom 1170 sadnica kruške viljamovke, a 2011. i 2012. krenuli s proširenjem – rekla je Vinceljak, dodavši da se OPG-ove ne smije podcjenjivati.
Danas OPG Vinceljak ima 6850 stabala krušaka, 550 stabala jabuka, 2000 komada sadnica malina, a planiraju i uzgoj bobičastog voća.
– Nije bilo lako sve te godine, no uz razna poticajna sredstva i natječaje Županije, došli smo do ovoga što imamo – rekla je Vinceljak, dodajući da su preko natječaja došli do hladnjače za skladištenje voća 2013. godine, destilerije, dokupili još prijeko potrebnog zemljišta, a osim županijskih natječaja, sredstva su ostvarili i putem IPARD–a, Ministarstva poljoprivrede i EU.

Linija za sok

– Nedostaje nam još linija za sok, tako da u ovih mjesec dana moramo dobro razmisliti što ćemo prijaviti na novonajavljeni natječaj jer želja i ideja za napredak imamo napretek – zaključuje vlasnica ovog radobojskog OPG-a, kojoj je čestitku uputio i načelnik Anđelko Topolovec, istaknuvši kako je to bio “pionirski” OPG u toj općini.

– U početku je tu bila Općina sa svojim poticajnim sredstvima, a onda su se ti vrijedni ljudi, naši OPG–ovci, kada su prerasli naše mogućnosti financiranja, okrenuli županijskim, nacionalnim i EU sredstvima. Općina Radoboj tu je ostala kao tehnička podrška i pripomoć za naše OPG–ovce, kojima redovno pomažemo u pisanju projekata za mjere na koje se javljaju. Tako smo zadnje uspjeli prijaviti oko 36 projekata na mjeru 6.3.1., od čega je do sada realizirano njih 18 – izjavio je Topolovec, dodavši kako se nada daljnjim uspjesima ovog, ali i ostalih OPG-ova na području općine.
Župan Željko Kolar također je pohvalio rad i uspjeh OPG-a obitelji Vinceljak, kao i sveprisutnu podršku Općine Radoboj obiteljskim gospodarstvima.

– Ovakvih OPG-ova kao što je OPG Vinceljak, koji svake godine rade korak po korak i s određenim mjerama povećavaju i moderniziraju proizvodnju, trebali bismo imati stotinjak u Zagorju, pa bismo onda bez problema imali nekoliko OPG-ova s četiri ili pet štandova na zagrebačkim tržnicama i mogli biti konkurentni na zagrebačkom tržištu – zaključio je župan, dodavši da će mjera trajati tri godine, što znači da će za zagorske OPG-ove biti osigurano preko tri milijuna kuna. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba