Ministar rada Josip Aladrović najavio da se u lipnju ide u skraćivanje radnog vremena

“Radilo bi se skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena koji zaposlenici ne mogu biti efikasni”

Objavljeno: 01.06.2020. zagorjeinternational

Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je rekao je da će između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.

400 milijuna kuna

Objasnio je da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.

– Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo o do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju – rekao je Aladrović.
Dodao je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu.

– Na neki smo način precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći isfinancirati tu mjeru – pojasnio je ministar.
Istaknuo je i da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ukoliko bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.

– Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama, da, bit će dodaci – rekao je.

Prate burzu

Ministar rada kaže i da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu.

– Svaki dan pratimo što se događa na burzi, a na prošloj smo sjednici Gospodarsko – socijalnog vijeća otvorili temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji – rekao je.
Kaže da se, bez obzira na to što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će korigirati postupak skraćenja radnog vremena.

– Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru – otkrio je Aladrović.
Objasnio je da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena koji zaposlenici ne mogu biti efikasni.

Načelni koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća – ističe ministar rada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter