Recital suvremenog kajkavskog pjesništva

Nada Jačmenica iz Svetog Križa Začretja osvojila nagradu publike za pjesmu “Rasparene živlenje”

Objavljeno: 01.06.2020. AB

U Svetom Ivanu Zelini prošlog petka održan je 39. Recital suvremenog kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić”, na kojem je jednu od najvažnijih nagrada, onu publike, osvojila zagorska pjesnikinja Nada Jačmenica, za pjesmu “Rasparene živlenje”.

106 autora

Na ovogodišnji recital stiglo je 433 pjesama od 106 autora, od čega je žiri izdvojio 73 pjesme za objavu u zbirci Recitala. U tom odabiru našlo se devetero zagorskih pjesnika i pjesnikinja – Vladimir Šuk iz Oroslavja s pjesmom “Fragmentuši z trga”, Željko Bajzba iz Bedekovčine s pjesmom “Gdje ti je domaja”, Đurđa Lovrenčić iz Svetog Križa Začretja s pjesmom “H gruntanju zgubljeni/ A duo si ti”, Nada Jačmenica iz Svetog Križa Začretja s pjesmom “Rasparene živlenje”, Darko Raškaj iz Lobora s pjesmom “Jen nuovi dan, jene živlenje stare”, Kristina Mrkoci iz Zlatara s pjesmom “Zimske jutre”, Vladimir Podgajski iz Petrovskog s pjesmom “Vino jado”, Jasmina Burek iz Oroslavja s pjesmom “Gacija”, Srečko Blažičko iz Kumrovca s pjesmom “Popevka moja”.
Od 73 pjesme izabrane za objavu u Zborniku, njih 25 izvelo se na svečanosti 39. Recitala, a u tom užem izboru našle su se pjesme Nade Jačmenica, Đurđe Lovrenčić i Darka Raškaja.
Prema odluci žirija, prvu nagradu dobio je Ivan Kutnjak iz Lopatinca za pjesmu “Puče me stra dere me stra”, drugu nagradu osvojila je Emilija Kovač iz Čakovca za pjesmu “Egzištencijalni notturno”, čiji naslov pjesme je ujedno i naslov Zbornika s recitala, dok je treću nagradu dobio Denis Peričić iz Varaždina za pjesmu “Po vetru glas”.

Nagrade sponzora

Nagrade sponzora dobili su Slavica Degač iz Novog Marofa za pjesmu “Jena ljubavna”, Slavica Sarkotić iz Lekenika za pjesmu “Vuzdiganje Bare S.”, Tugomir Orak iz Varaždina za pjesmu “Osečki nokturno”, Tomislav Ribić iz Varaždina za pjesmu “Aritmija vesmira”, Biserka Maračić iz Kašine za pjesmu “Jutre bez glasa”, Lidija Lauš Leščan iz Đurđevca za pjesmu “Crni labud – vekuvanje”, Aleksandar Horvat iz Ludbrega za pjesmu “Klanjec” i Goran Gatalica iz Zagreba za pjesmu “Živlenje v egzilu”.
Recital je vodio Dubravko Sidor, pjesme su čitali Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek i Jelena Januš Grbić, a glazbeni interpret na gitari bio je Antun Iveković.
Inače, 39. Recital suvremenog kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” organiziralo je Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, supokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Svetog Ivana Zelina te uz sponzorstvo stalnih i novih sponzora Recitala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba