Predsjednik će bojkotirati obilježavanje Dana državnosti

MILANOVIĆ: 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti. Dan 25. lipnja 1991. je datum o izlasku iz Jugoslavije

Objavljeno: 30.05.2020. zagorjeinternational

Dan državnosti nakon 19 godina ponovno se obilježava 30. svibnja, na dan kad je 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabran sabor. Predsjednik RH Zoran Milanović stigao je na Mirogoj, ali ostatak obilježavanja će, rekao je, bojkotirati.

– Neka mi nitko ne zamjeri, ali 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o izlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o neovisnosti, datum koji je prihvatljiv gotovo svim ljudima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost, prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom 30. svibnja, kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum – rekao je Milanović.

– S jedne strane mi je žao, s druge jako čudno da predsjednik Republike ima stav koji gotovo ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja, rekao je za Media servis premijer Andrej Plenković i dodao:

– Pripremili smo program koji će početi polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon toga će biti sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj ćemo biti, a koliko sam čuo, predsjednik Milanović neće. Čuo sam da neće biti ni na Trgu sv. Mrka gdje je predviđen program, a ni na koncertu ispred HNK navečer – rekao je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba