Ekskluzivno doznajemo

HDZ odabrao sedam imena, SDP predložio 14 kandidata – evo tko bi Zagorce mogao predstavljati u sljedećem sazivu Sabora

Objavljeno: 30.05.2020. Alen Brodar

Zagorske organizacije dviju najvećih hrvatskih stranaka, HDZ-a i SDP-a, poslale su središnjicama stranke svoje kandidate koji bi se trebali naći na njihovim listama u 3. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će se održati 5. srpnja.

Doznali smo da je zagorski HDZ prema Zagrebu, kao prijedloge za njihovu listu u 3. izbornoj jedinici poslao popis od sedam imena. Na njemu su predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, načelnica Lobora Ljubica Jembrih, Ružica Jemeršić iz Kraljevca na Sutli, inače zaposlena u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Ivana Očić iz Krapinskih Toplica, dopredsjednica Mladeži HDZ-a KZŽ.

“Najbolji kandidati”

Upitali smo stoga predsjednika HDZ-a KZŽ Žarka Tušeka da nam potvrdi da li su naše informacije o njihovoj listi točne te da komentira popis.

– Mogu potvrditi da se su ta imena na popisu koji smo poslali u središnjicu, a tko će se naći na finalnoj listi, odlučit će predsjednik stranke Andrej Plenković. Mogu samo reći da se radi o dokazanim ljudima, o gradonačelniku glavnog grada jedne županije, o još jednom gradonačelniku i načelnici koji rade odličan posao, o dokazanim državnim dužnosnicima i o još dvije dame, koje, dakako nisu tu samo da popune “žensku kvotu”, već se radi o iznimno kvalitetnim kandidatkinjama za Sabor. Ono što je meni kao predsjedniku županijske organizacije iznimno drago, jest da je Županijska organizacija te kandidate prihvatila jednoglasno – kazao nam je Tušek.

Na upit o odnosima na listi s Varaždincima i Međimurcima te tko bi mogao biti nositelj, kazao nam je da se još dogovara i pregovara, no da će se paziti da taj odnos bude korektan prema svima.

– Sigurno je da će na finalnoj listi biti najbolji mogući kandidati iz sve tri županije i da ćemo zajedno zapeti da ostvarimo željeni rezultat – zaključio je Tušek.

Inače, što se HDZ-ove finalne liste tiče, u kuloarima se spominju još neka ugledna imena iz zagorskog društvenog i političkog života, koja nisu članovi stranke, a koja žele dati doprinos u javnom prostoru za vrijeme trajanja kampanje, pa možda se čak naći i na listi, iako ih županijska organizacija nije predložila. Dodajmo kako bi HDZ-ova lista prema nekim izračunima trebala osvojiti četiri mandata u Saboru. 

Prvi i zadnji

A kako doznajemo od glasnogovornice SDP-a KZŽ Agate Cvitić, na sjednici Županijskog odbora stranke koja je održana u četvrtak, prihvaćene su kandidature gradskih i općinskih organizacija, njih 14, te su one proslijeđene u središnjicu stranke. Kandidati za listu SDP-a iz Krapinsko – zagorske županije tako su predsjednik SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dožupanica Jasna Petek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, načelnica Mača Mladenka Mikulec, načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a KZŽ Sandra Turković iz Zaboka, Anita Krok iz Konjščine, Ivan Tuđa iz Oroslavja, Željko Pavić iz Krapine, Mirela Behin iz Lobora i Lucija Buhin iz Velikog Trgovišća. Što se zagorskog SDP-a tiče, izvjesno je da će prvo mjesto na listi imati župan Željko Kolar, a da će posljednje, 14. mjesto, potvrdio je to u intervjuu za Večernji list, zauzeti Siniša Hajdaš Dončić. Koliko još mjesta će dobiti Zagorci i koja će mjesta zauzimati, ovisi o predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, no špekulira se da bi s te liste, na kojoj će uz Zagorce, biti i kandidati SDP-a iz Varaždinske i Međimurske županije, u Sabor moglo ući sedmero ili čak osmero ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba