Podrška svima koji nisu mogli raditi za vrijeme koronavirusa

KZŽ dodijelila 215.000 kuna za 43 zagorska tradicijska i umjetnička obrta

Objavljeno: 29.05.2020. zagorjeinternational

U Mariji Bistrici održana je press konferencija na temu financijskih potpora Krapinsko – zagorske županije vlasnicima tradicijskih obrta, a tom je prilikom simbolično uručeno i nekoliko njih. Inače, potpore će ukupno dobiti 43 tradicijska i umjetnička obrta.

– Od Ceha za tradicijske obrte dobili smo zamolbu da se ove godine što ranije krene s natječajem kako bi se pomoglo obrtima koji nisu bili u mogućnosti raditi tijekom epidemije koronavirusa. Sukladno odluci Nacionalnog stožera, obrti koji nisu mogli raditi, bili su prihvatljivi korisnici ove potpore. Na natječaj se prijavilo 47 obrta, od čega su 43 zadovoljila kriterije. Za obrte koji nisu mogli raditi, bilo je predviđeno da mogu ostvariti potporu u iznosu od 5000 kuna. Županija je u početku u proračunu za tradicijske obrte imala 100.000 kuna, ali vezano uz epidemiološku situaciju i nemogućnost rada, odlučeno je da se iznos podigne za 115.000 kuna, tako da je ovim natječajem isplaćeno 215.000 kuna – rekla je Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.

Zaštićena baština

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško istaknuo je kako je županijska tradicija pomoći tradicijskim obrtima, a pogotovo u ovakvim uvjetima. Također, zahvalio je Županiji i svima koji su pomogli u ovoj akciji prikupljanja sredstava, jer, kako je rekao, tradicijski i umjetnički obrti pridonose zaštiti djedovine i podržavaju održavanje tradicije i UNESCO-om zaštićenu nematerijalnu baštinu.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički također je zahvalio Županiji, dodavši kako su na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku da će kao jedinica lokalne samouprave također izaći u susret svim obrtima koji su bili zatvoreni za vrijeme pandemije. Također, zahvalio je Stožeru što je prepoznao vrijednost starih zanata i donio odluku da se njihova djelatnost može obavljati nedjeljom, blagdanima i neradnim danima, a najavio je i gradnju muzeja u kojem bi bili izloženi licitari i drvene igračke karakteristične za Mariju Bistricu.

Potpore su dodijeljene Krojačkom obrtu “Jasna”, u vlasništvu Jasne Bogović Pavline, Obrtu “Pan” Ivana Mesara, koji se bavi izradom tradicijskih igračaka te Medičarskom obrtu “Mahmet” u vlasništvu Gordane Mahmet Habazin.
Predsjednica Županijske skupštine KZŽ i predsjednica Ceha tradicijskih obrta Vlasta Hubicki pozvala je sve da posjete Svetište Majke Božje Bistričke, isprobaju specijalitete i podrže obrte.

Najjači centar

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da Marija Bistrica najjači centar tradicijskih obrta u Republici Hrvatskoj i nije bez razloga na reprezentativni popisu nematerijalne svjetske baštine.

– Zbog koronavirusa, odlučili smo da svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju financijsku pomoć jer biti zatvoren i ne raditi tako dug period, teško su podnijeli obrti koji imaju veći promet i maržu, a kamoli tradicijski obrti. S druge strane, apeliram na one koji donose odluke, da moraju gledati regionalno i da moraju gledati specifičnosti pojedinih obrta i regija. S obzirom na gospodarsku štetu koju je ova epidemija nanijela, pitanje je kakva će ona biti u budućnosti i što nas čeka na jesen. Izuzetno je bitno da odluke koje se same donose budu precizne i da omoguće svima koji žele raditi da u ovim uvjetima otežane gospodarske aktivnosti i rade – rekao je Kolar. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba