U zabočkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba "Ljepota lažnog sjaja"

JEDINSTVENI DOGAĐAJ: Galerija službeno izlaže krivotvorine, a izložbu otvorio – policajac

Objavljeno: 29.05.2020. JJ

Kako znati je li slika koju imate ukradena? Kako biti siguran da na vašem zidu visi original Murtića, Price ili Picassa? Kako provjeriti podrijetlo rada koje posjedujete? Na ta, ali i brojna druga pitanja u četvrtak su odgovor mogli dobiti posjetitelji Gradske galerije Zabok, gdje je otvorena izložba krivotvorenih umjetnina Muzeja policije pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja”.
Na samom početku prisutne je pozdravila voditeljica Gradske galerije Zabok Bojana Birač, dok je voditeljica Muzeja policije Helena Biočić istaknula kako je izložba krivotvorenih umjetnina prvi puta postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i slovenski susjedi u Ljubljani.

70-ak krivotvorina

– Sustavno prikupljanje građe započelo je 2009. godine, kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju. Trenutno se zbirka sastoji od sedamdesetak krivotvorina, uglavnom je riječ o uljima na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora, krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modiglianija i Pabla Picassa. Osim što se ovom izložbom želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, njenim postavljanjem nastoji se i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina kako ne bi postali žrtve prijevare – rekla je Biočić.

Znanstvene metode

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak je pak otkrio kako je, prema optimističnim procjenama, najmanje 40 posto umjetnina koje se nalaze u galerijama, muzejima i u domovima građana, zapravo krivotvoreno. Iako se kod lošijih krivotvorina razlike mogu uočiti goli okom, vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.
Načelnik PU krapinsko – zagorske Robert Pavić zahvalio je svima koji su omogućili da se ova izložba postavi u Zaboku te pozvao sve zainteresirane da iskoriste priliku, posjete ovaj jedinstveni postav i uživaju u ljepoti lažnog sjaja, koji, dodao je u šali, omogućuje da galerija službeno izlaže krivotvorine, a policajac otvori izložbu.
Na otvorenju su bili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, policijski službenici i brojni ljubitelji umjetnosti.
Izložba se može razgledati do 16. lipnja u radnom vremenu Galerije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba