Danas je Dan Oružanih snaga RH

Prošlo je točno 29 godina od kako su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a

Objavljeno: 28.05.2020. zagorjeinternational

Danas se obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), u spomen na 28. svibnja 1991. godine, kada je održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, čime su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Sveta misa

Poseban program bit će priređen na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon pregleda počasne postrojbe uručit će činove i pohvale pripadnicama Hrvatske vojske, a na Pantovčaku će poslijepodne biti upriličen i svečani prijam. Svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu u crkvi Sveta Mati Slobode predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan.

17.585 osoba

Podsjetimo, trenutačno se u OS RH nalazi ukupno 17.585 osoba, od toga 15.351 djelatna vojna osoba i 2234 državna službenika i namještenika. Uz zadaće u Republici Hrvatskoj koje, osim obrambenih, uključuju i aktivnosti koje se odnose na angažman Obalne straže, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, medicinskim letovima i akcijama traganja i spašavanja, oko 257 pripadnika OS-a u ovom trenutku sudjeluju u pet mirovnih misija UN-a u, dvije NATO mirovne operacije – ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu, te u jednoj misiji EU-a – Atalanta (Somalija, Adenski zaljev).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba