SJEDNICA GOSPODARSKO - SOCIJALNOG VIJEĆA

Minimalac za lipanj dobit će poslodavci u ugostiteljstvu, turizmu, putničkom prijevozu i event-industriji

Objavljeno: 27.05.2020. zagorjeinternational

Na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) u utorak predstavljene su vladine nove mjere za lipanj. Mjere se odnose na razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza. Oko njih su se usuglasili članovi Vlade i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Njima će vladin minimalac od 4000 kuna po zaposleniku za plaće za lipanj dobiti samo poslodavci iz četiri resora koji dokažu da im je prihod pao 50 i više posto. To su u ugostiteljstvu, turizmu, putničkom prijevozu i tzv. event-industriji.

Novac se neće automatski isplaćivati svima već će se gledati mjesec za mjesec. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donosit će odluku o produljenju mjera nakon lipnja, ovisno o stanju u gospodarstvu i raspoloživim sredstvima.

Morat će dokazati pad prihoda

Poslodavci za koje se smatra da su najviše pogođeni zbog pandemije koronavirusa, i koji nisu stali na noge ni nakon otključavanja ekonomije, morat će dokazivati pad prihoda na temelju PDV obrasca, a uspoređivat će se ovogodišnji prihodi u svibnju sa svibnjem prošle godine. Ako je riječ o novijoj tvrtki koja ne posluje dulje od godine dana, onda će se gledati usporedba s veljačom ove godine.

Potpore za svibanj isplatit će se svim djelatnostima koje bilježe pad prihoda od 20 i više posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Uz to srednje i velike tvrtke, odnosno one koje zapošljavaju više od 50 radnika, neće smjeti isplatiti dividendu i dobit sve do 31. prosinca 2021. Ako tvrtka isplati dividendu, onda će morati vratiti državnu potporu za svibanj. To se ne odnosi na mikro i male poduzetnike koji zapošljavaju manje od 50 radnika. Isto pravilo vrijedi i za nove Vladine mjere za ciljane djelatnosti koje će imati pad prihoda 50 i više posto u svibnju.

Otpis i moratorij na snazi do 20. lipnja

Što se tiče otpisa ili moratorija na plaćanje poreza i doprinosa, mjera je i dalje na snazi do 20. lipnja.  Iz Ministarstva rada kažu kako će se poslije vidjeti hoće li se i ta mjera produžiti.

Na sjednici GSV-a govorilo se i o uvođenju skraćenog radnog vremena, kako bi se pomoglo i onim tvrtkama koje imaju i dalje poteškoće u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, a nisu obuhvaćene novim Vladinim mjerama. Mjera skraćenog radnog vremena izgledala bi tako da radnik umjesto pet dana u tjednu radi četiri dana te mu država plaća 50 do 70 posto plaće za taj peti radni dan, a poslodavac ostatak, javlja Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba