Dan mladosti

Sjećate li se kako je Tito dobivao štafetu na stadionu JNA u Beogradu?

Objavljeno: 25.05.2020. zagorjeinternational

Iako se Josip Broz Tito rodio 7. svibnja 1892. godine, čitava bivša Jugoslavija je kao njegov datum rođenja prihvatila 25. svibnja. Naime, tog dana 1944. godine Nijemci su s ciljem hvatanje vođe partizanskog pokreta, izvršili desant na Drvar gdje se tada nalazilo sjedište Narodnooslobodilačke vojske. Tito je uspio pobjeći i oko toga se krenuo graditi kult njegove ličnosti.

Odmah nakon završetka 2. svjetskog rata, 1945. godine, iz Kragujevca je na inicijativu tadašnje omladine krenula prva Titova štafeta koja mu je uručena u Zagrebu. Sljedećih godina štafeta je putovala kroz čitavu Jugoslaviju do njegove rezidencije, Bijelog dvora u Beogradu. Proslava se zvala “Štafeta mladosti”. Od 1957. godine 25. svibnja je postao “Dan mladosti”, a svake godine štafeta je Titu dodjeljivana na stadionu JNA u Beogradu nakon sleta u kojem bi sudjelovale stotine pionira, omladinaca i vojnika.

Štafeta bi svake godine kretala na put iz drugog mjesta i iz druge jugoslavenske republike. Nosili su je pioniri i omladinci. Put štafete bio je medijski popraćen u udarnim terminima.

Tito je preminuo 4. svibnja 1980. godine, a u trenutku njegove smrti štafeta se nalazila u Hrvatskoj. Njezino putovanje je prekinuto i kasnije je položena na odar tijekom pogrebne ceremonije. Poslije se štafeta predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Proslava se od 1980. do 1988. godine zvala “I poslije Tita – Tito” . Posljednji put štafeta je stigla u Beograd 1988. godine, a nakon toga otišla u povijest. Već se osjećalo da se u Jugoslaviji nešto sprema i više nikome nije bilo do štafeta. Danas se velik broj štafeta čuva u Kući cvijeća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter