Učenici razredne nastave se danas vraćaju u škole

“Ako je škola sigurna, zašto trebamo razmake? Da žrtvujem jedno dijete?”

Objavljeno: 25.05.2020. zagorjeinternational

Roditelji učenika nižih razreda u Hrvatskoj danas počinju slati djecu na nastavu. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, škole su napravile raspored ulazaka u školu, djeci prije dolaska u školu treba izmjeriti temperaturu, dijete u školu i iz škole treba pratiti uvijek jedan roditelj, pred školom se trebaju držati razmaka od 1,5 metar, a i iz škole će djeca odlaziti po točno određenom rasporedu. Ako dijete ili bilo tko od ukućana razvije respiratorne probleme ili je u samoizolaciji ili pozitivno na koronavirus, ne smije dolaziti u školu.

– Ako je škola sigurna, zašto trebamo razmake? Zašto moje dijete, koje ide u drugi razred, mora u školu, a ono koje je peti razred ne mora? Da žrtvujem jedno dijete? Epidemija službeno nije gotova i nitko mi ne može reći da mi je dijete sigurno. Na kraju krajeva, prije pet dana smo dobili upitnik iz škole u kojem nas traže da potpišemo da ćemo poslati dijete u školu jer smatramo da su sigurni – kaže ljutita majka djece iz jedne zagrebačke osnovne škole, piše Jutarnji list.

Pozvao ih i premijer

Premijer Andrej Plenković pozvao je roditelje da djecu pošalju u školu. Kazao je i kako njegova djeca kreću u vrtić.

– Roditeljima bih poručio da se djeca vrate u škole. Ako znamo da su se djeca pokazala najotpornijima na koronavirus, nema razloga da ne budu u školama koja traje do kraja lipnja. Neka iskoriste priliku. Ne vidim nikakav problem. Vidjeli ste da je HZJZ revidirao preporuke i bitno su manje restriktivne nego prije pet ili šest tjedana – rekao je premijer Andrej Plenković u RTL-u Danas.

Oni koji to ne žele, ne moraju djecu poslati u školu, ali moraju poslati ispričnicu. U škole se vraćaju i pomoćnici u nastavi.

Online nastava će se postepeno ukidati, a 1. lipnja prestaje emitiranje Škole na Trećem. Učitelji će raditi po mješovitom modelu za svu djecu koja će ostati kod kuće. Do kraja nastavne godine ostalo je još mjesec dana.

Viši razredi osnovne, te srednjoškolci ovu će školsku godinu završiti online. U četvrtak, 28. svibnja, školska godina završava za osmaše i maturante, piše 24sata.

Zatvorski sustav

Danas počinje i prva faza popuštanja mjera u zatvorskom sustavu. Zatvorenike će uz nošenje maski i rukavica moći posjetiti maksimalno dvije odrasle osobe, ali sa zatvorenikom neće smjeti ostvarivati fizički kontakt. Na ulazu u prostore kaznenog tijela će se svim posjetiteljima mjeriti tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba