Viktor Šimunić u RTL Direktu

“Podaci su šokantni. To je čista politička kupovina!“

Objavljeno: 23.05.2020. zagorjeinternational

Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik iz Oroslavja, u četvrtak je bio gost RTL Direkta, nakon što si je dao truda i mjesec dana prikupljao podatke po općinama, gradovima i županijama o broju vijećnika i iznosu njihovih naknada.

Kako pište rtl.hr, s obzirom na to da se ti podaci ne mogu pronaći na jednom mjestu, Šimunić je pisao e-mailove, telefonirao, a lokalnim činovnicima je čak i prijetio Zakonom o pravu na pristup informacijama i na kraju prikupio oko 95 posto podataka. 

Doznao je tako da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još dobivaju i naknadu za politički rad. Tih 8000 vijećnika godišnje za svoj rad dobije oko 50 milijuna kuna neto.

– Ja sam ušao u sukob sa svojim vijećem u Oroslavju. Kad god bih predlagao da se ukinu naknade, odgovor bi bio da sam populist, idealist. Došao je kod nas na vlast HDZ i na prvoj, drugoj sjednici digli su naknade i to ne malo. Ja primam 300 kuna mjesečno naknadu, kad se sve to stavi na kup, to je 110.000 kuna godišnje, a grad veličine Oroslavja s tim novcem može puno – objasnio je Šimunić u RTL Direktu, dodavši kako od svoga Grada još uvijek nije dobio odgovor na svoj upit vezan uz naknade vijećnika.

Nema pravila

Izdvojio je primjer Ličko – senjske županije, gdje je naknada 500 kuna po sjednici, a općine i gradovi u istoj županiji imaju i veće naknade.

– Viša razina često prima manje naknade od niže razine. Nema pravila, ništa nije regulirano – kazao je Šimunić.

Dodao je i da je teško reći koja je ukupna svota koju dobivaju stranke na svim razinama. Za 10 gradova koje je iskopao podatke, svota je oko šest milijuna kuna, a ostaje još 545 gradova i općina.

Po njemu su najveći negativci županije jer se na razini županija, kako pokazuju podaci do kojih je došao, vijećnicima isplati oko 15 milijuna kuna, ali i njihove stranke imaju pravo dobiti naknadu za politički rad. Prema zakonskom minimumu stranke bi trebale dobiti najmanje 4.535.000 kuna godišnje, no problem je što maksimum nije propisan, pa tako u županijama zapravo uberu 18.700.000 kuna godišnje, što je četiri puta više od minimuma. Najviše dobije HDZ jer toj stranci pripada gotovo 30 posto županijskih vijećnika.

Iznosi koji se strankama ili vijećnicima isplaćuju nemaju veze ni s brojem stanovnika ni s ekonomskom snagom županije, grada ili općine, a naknade vijećnicima osciliraju od zakonom propisanog minimalca od 500 kuna do 3270 kuna u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija tako za politički rad strankama isplaćuje 80.000 kuna po vijećniku, odnosno 88.000 kuna po vijećnici, dok najveće naknade strankama među gradovima i općinama isplaćuje Grad Split – 81.600 kuna po vijećniku, tj. 89.000 po vijećnici.

Naknade za vijećnike uplaćuju se direktno vijećnicima, a naknade za političko djelovanje uplaćuju se  središnjice stranaka. Osim ako je riječ o nezavisnim vijećnicima, onda ide na njihov poseban račun.

Top tri

Šimunić je o rezultatima istraživanja pisao i na svojem Facebook profilu, pa je tako izdvojio top tri mjesečne naknade za predsjednike vijeća u zagorskim jedinicama lokalne samouprave koje broje 6500, 5726 i 2752 stanovnika. U gradu Oroslavju je to oko 2400 kuna mjesečno, a u općinama Gornja Stubica i Stubičke Toplice dvije tisuće kuna mjesečno neto. Usporedio je to i s Pulom, koja ima 57.460 stanovnika, a predsjednik Gradskog vijeća dobiva tisuću kuna naknade mjesečno.

Oroslavski gradski vijećnik je otkrio i da nije dobio odgovor od Grada Oroslavja te općina Radoboj i Konjščina, a posebno je pohvalio općine Tuhelj i Marija Bistrica, koje nemaju naknade ni za predsjednike ni vijećnike.

– Ako mene pitate, podaci su šokantni. Prije ili poslije stvari će se morati promijeniti. Pitanje je kad, u sljedeće četiri godine ili za deset godina, ali to će se jednostavno morati dogoditi. Ovo nema smisla, to je čista politička kupovina – zaključuje Viktor Šimunić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba