Radimir Čačić prilikom početka izgradnje nove škole u Svetom Iliji

“Od 2017. smo obnovili ili dogradili 24 škole, od kojih 23 imaju jednosmjensku nastavu, i u to se ulaže 170 milijuna kuna”

Objavljeno: 22.05.2020. zagorjeinternational

Na današnjoj svečanosti početka radova u Svetom Iliji povodom izgradnje nove škole, predsjednik Reformista i župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na rad potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja i graditeljstva Predraga Štromara (HNS) i rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak (HNS).

– Škola u Svetom Iliji jedan je od projekata koji, nažalost, ima dugu povijest pokušaja realizacije i povijest uspješne opstrukcije. U hrvatskoj i europskoj stručnoj javnosti prepoznata je kvaliteta rada obrazovnog sustava Varaždinske županije i zato smo već treću godinu jedini u Hrvatskoj, a jedan od samo 28 europskih centara izvrsnosti. Da bismo to postali, od 2005. do danas bila je nužna jasna vizija politike, znanje i entuzijazam struke, ali i enormno financijsko opterećenje svih građana ove županije kroz daleko najveće ulaganje po stanovniku u obrazovanje u Hrvatskoj – istaknuo je Čačić, prisjetivši se da je prije 15 godina u predizbornom vremenu na županijskoj razini, iznio program izgradnje i dogradnje 34 škole i sportskih dvorana, čijom realizacijom bi gotovo sva djeca Varaždinske županije dobila mogućnost pohađanja jednosmjenske nastave.

– Realizirao sam 32 projekta od 2005. do 2007. i od tada 94 posto djece ima tu mogućnost, a hrvatski prosjek je dva puta manji i to ne zbog izgradnje, već primarno zbog demografskog pada. Nažalost, dvojica načelnika općina su odbila sudjelovanje u projektu, a jedan od njih je bio načelnik u ovoj općini, pa se ova svečanost odvija danas, umjesto prije 15 godina, jer u međuvremenu nakon mojeg odlaska nije izgrađena ni jedna jedina škola niti dvorana – rekao je Čačić.

Kazao je i kako je upravo to bila prostorna pretpostavka za centre izvrsnosti.

– Nažalost, u dijelu financiranja čak i danas nam, kad je sud presudio da nam država mora isplatiti svoj dio obveza, a dio je po presudi već plaćen, što pokazuje da nikakve dodatne odluke ni zakoni nisu bili potrebni, Ministarstvo obrazovanja pokušava zahtjevom za reviziju presude uzeti taj novac. U realizaciji tog programa sudjelovali su i tadašnji i sadašnji pročelnik Huđek, kao i tadašnji resorni dožupan Štromar, i u tom smislu je istina da je već tada pokušavao, po mojem nalogu, nešto učiniti, iako nakon toga ni u osam godina kao župan nije učinio ništa – rekao je Čačić.

Varaždinski je župan podsjetio i da su od 2017. već obnovili ili dogradili još 24 škole, od kojih 23 imaju jednosmjensku nastavu, europskim novcem, novcem građana županije i uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i u to se ulaže 170 milijuna kuna, ne računajući projekt škole Sveti Ilija.

– U međuvremenu sam 9,5 mjeseci bio u Milanovićevoj Vladi i nastavio raditi po ovom projektu. Nakon mog odlaska iz Vlade, HNS je ostao u Vladi, imali su potpredsjednicu Vlade, četiri ministra, potpredsjednika Sabora, a Štromar je bio župan i svi skupa nisu napravili ništa – rekao je Čačić.

Predsjednik Reformista osvrnuo se i na rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak (HNS).

 – Obrazovanje je jedna djelatnost gdje postoje jasne ocjene rezultata rada, osim za prve razrede, gdje postoje djelomično opisne ocjene. Isto vrijedi i za ministricu Divjak. Tu nema ništa opisno, ako je u stanju o nečemu odlučiti, neka odluči. Ona to nikada nije bila u stanju pa nije ni sada. Dakle, prestanimo pričati priče i počnimo raditi  svoj posao ako smo ga u stanju raditi, a ovdje nemamo taj slučaj. Uvjeren sam da ministrica sigurno puno toga zna, ali ne o ovom poslu – zaključio je Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter