Dinarski krš fenomen je prepoznat na međunarodnoj razini

LIJEPA VIJEST: Hrvatska će uskoro dobiti 12. park prirode – Park prirode Dinara

Objavljeno: 22.05.2020. zagorjeinternational

U Kninu je održano javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode Dinara. Navedenim Zakonom zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ovo poseban tjedan za zaštitu prirode. Europska komisija je 20. svibnja objavila novu Strategiju bioraznolikosti do 2030. godine, jučer je obilježen Natura 2000 dan, danas se obilježavaju Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, a u nedjelju je Europski tjedan parkova.

Smjer zaštite prirode

– Park prirode Dinara bit će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj i zajedno s osam nacionalnih parkova, zaokružit ćemo jednu cjelinu od 20 takvih zaštićenih područja. Proglašenjem Dinare parkom prirode, udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Republike Hrvatske povećat će se s 12 na 13 posto, a pod europskom ekološkom mrežom Natura 2000 više neće biti 36,7, nego 39 posto teritorija. To zorno pokazuje što će ovih 63 tisuće hektara novog zaštićenog područja značiti za ukupan kapacitet zaštićenih područja u Hrvatskoj i, u konačnici, što će značiti za budućnost bioraznolikosti u Hrvatskoj – rekao je ministar Ćorić.

Naglasio je kako je ovo smjer u kojem cijela Europa i svijet trebaju ići, a to je smjer zaštite prirode, održavanja bioraznolikosti i očuvanja okoliša za one koji dolaze iza nas.

Uz Ćorića, događanju su nazočili šibensko – kninski župan Goran Pauk, splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Knina Marko Jelić te građani, predstavnici nevladinih organizacija i ostala zainteresirana javnost.

– Nadam se da će na prvom sljedećem zasjedanju Sabora biti proglašenje ovog zakona. Imat ćemo park prirode i štitit ćemo ono što nam je najvažnije. Krka i Cetina izviru u budućem parku prirode Dinara i bez njih ne bi bilo života i nas – istaknuo je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Budućim Parkom prirode Dinara predviđa se zaštita površine od 63.052 hektara na području  Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije, što predstavlja najveće područje parka prirode nakon Velebita (200.000 hektara).

Endemične vrste

Dinarski krš fenomen je prepoznat na međunarodnoj razini, koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime. To je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koja prelazi osam kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima koja objedinjuju sve krške pojave.

Područje Dinare izrazito je bogato endemičnim i ugroženim vrstama. Obitavalište je preko 1000 biljnih vrsta (petina sveukupne hrvatske flore), od toga 75 nacionalnih endema. Poznato je preko 20 endemskih vrsta životinja, od toga i jedan sisavac – dinarski voluhar. Na Dinari se nalazi i najviši vrh Republike Hrvatske – Sinjal (1831 m). Na području budućeg Parka prirode Dinara nalazi se 11 područja ekološke mreže (2 područja za ptice i 9 za vrste  i staništa) tako da je 87  posto područja Parka prirode Dinara ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter