Evo kako je organiziran rad u zagorskim specijalnim bolnicama

DOBRA VIJEST: Zatvorena COVID ambulanta u Oroslavju

Objavljeno: 22.05.2020. Jelena Jazbec

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županiji bili su i ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova koji su obavijestili građane o načinu radu u novonastalim okolnostima zbog COVID-a 19.

Full program

– Sa zadovoljstvom mogu reći da je naša bolnica u ponedjeljak počela s radom, dakle, s prijemom pacijenata. Prije toga, kao što znate, bila je potpuno prazna. U međuvremenu su testirani svi djelatnici i svi su negativni, bolnica je u potpunosti dezinficirana i po nekakvoj dinamici od deset pacijenata krenulo je njezino punjenje, tako da na današnji dan već imamo 54 pacijenta. Naravno, prijem se odvija pod strogim uvjetima i svaki pacijent koji dolazi, bilo iz zagrebačkih bolnica, bilo od kuće, mora biti testiran, odnosno, u posljednjih 48 sati imati negativan test. Nailazimo tu na probleme, s obzirom na to da su određeni liječnici obiteljske medicine iz Zagreba i Zagrebačke županije dobili naputak da se pacijenti ne testiraju, pa je danas i ispred Stožera upućeno pitanje, odnosno, zahtjev da to bude unificirano, a ne da se negdje provode testiranja, a negdje ne, jer je to onda problema. Što se tiče poliklinike i pacijenata koji dolaze od kuće, mi smo u ponedjeljak otvorili jednu fizijatrijsku ambulantu i ambulantu za ultrazvuk, a u ponedjeljak, 27. svibnja, počet će raditi kompletna poliklinika te ambulantne fizikalne terapije. Dakle, od ponedjeljka krećemo s full programom rehabilitacije, naravno, pod strogim uvjetima. Izrađeno je 18 protokola i za pacijente i za osoblje, četiri razine trijaže, tako da smo pod tim strogim uvjetima krenuli s radom – rekao je Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Situacija se polako normalizira i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Socijalna distanca

 – Naši su neurološki, rehabilitacijski i kraniocerebralni odjel te hitna ambulanta cijelo vrijeme radili, 4. svibnja smo počeli i s prijemom pacijenata od kuće, od 11. svibnja s kardiološkom dijagnostikom i pregledima, te neurološkom i radiološkom dijagnostikom, a od ovog tjedna smo krenuli i s ambulantnim fizikalnim terapijama. S obzirom na to da nemamo dovoljno prostora da kompletno odvojimo ambulantne i bolničke pacijente, rad je organiziran na način da se u jutarnjim satima provodi ambulantna fizikalna terapija, a u popodnevnim satima procedure za bolničke pacijente. Fizikalna terapija obavlja se u znatno manjem obujmu, s obzirom na to da se i dalje moramo pridržavati mjera socijalnog distanciranja. Da bismo smanjili rizik za naše pacijente i djelatnike, mi isto tako tražimo testiranje svih pacijenata prije nego što dođu na stacionarnu medicinsku rehabilitaciju – otkrila je ravnateljica Željka Žnidarić.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan otkrila je da će COVID ambulanta u Oroslavju, koja je radila najprije 24 sata, a zatim 12 sati, za vikend biti preseljena u posebno dežurstvo u staroj školi, ispostava Zabok, a tijekom tjedna će se pacijenti moći javiti svojim liječnicima.

– Što se tiče Doma zdravlja, još uvijek postoji jedan kontrolirani ulaz naših pacijenata u ambulante, a mi smo se vratili svome poslu onako kako treba – rekla je Dogan.      

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba