Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek u posjetu Desiniću

U OPĆINU STIGLO 12 MIL. KUNA U MANDATU OVE VLADE: “Bile su to povijesne 3,5 godine za razvoj Desinića“

Objavljeno: 21.05.2020. zagorjeinternational

Pri kraju je obnova rodne kuće hrvatskog skladatelja, glumca i redatelja Đure Prejca u Desiniću, a tu je zagorsku općinu u četvrtak posjetio predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek, koji je istaknuo kako mu je posebno zadovoljstvo doći u Desinić i to iz nekoliko razloga.

– S ovim krajem i ovim ljudima sigurno barem 15 godina živim i prijateljujem. Lijepo je vidjeti kako se Desinić razvija i napreduje. Samo u godinu dana napravljeno je mnogo, a da ne govorim o tome koliko smo napravili u cijelom mandatu, da bismo i Desinić, biser zapadnog dijela Hrvatskog zagorja, postavili na razinu kakvu ovo mjesto zaslužuje, sa standardom kakav svaka naša ruralna sredina mora imati. Desinić je među onima koji su to digli na najvišu razinu. Tu su, naravno, i Muzeji Hrvatskog zagorja, naš Dvor Veliki Tabor, pa država i kroz tu instituciju participira u razvoju ovoga kraja – istaknuo je Tušek te dodao kako su on i načelnik Zvonko Škreblin evaluirali realizirane projekte.

Spomenik kulture

– Pobrojali smo ključne stvari koje smo zajedno, kao Vlada Republike Hrvatske i kao općinska uprava, radili u mandatu aktualne vlade. To je 12 milijuna kuna direktnih i konkretnih investicija, uz podršku državne razine ovdje u općini Desinić. Ovdje smo u dvorištu jednog bisera, spomenika kulture, kuće Đure Prejca, obnovljene Operativnim programom Vlade Republike Hrvatske i sufinanciranoj sredstvima Europske unije u iznosu od 5 milijuna kuna. Centralne vizure Desinića su promijenjene, a projekti koje smo realizirali su takvog kapitalnog karaktera da bismo ove tri i pol godine unatrag mogli nazvati povijesnima u razvoju općine Desinić – kazao je ovaj bivši saborski zastupnik, zahvalivši Općini Desinić kao čovjek i kao zastupnik na partnerstvu i suradnji, na prijateljstvu i svemu što se do sada radilo.

– Uvjeren sam da će brojke u mandatu sljedeće vlade biti izdašnije i još bolje za Desinić – zaključio je predsjednik zagorskog HDZ-a.

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin podsjetio je da je Đuro Prejac najpoznatiji Desinćanec.

– Drago mi je što smo pri kraju s izgradnjom i nadam se da ćemo ove godine moći njegovu obnovljenu kuću i otvoriti. Nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, kao jedinica lokalne samouprave sumiramo rezultate, što smo sve i kako dobili od Vlade. Javili smo se na gotovo svaki projekt na koji smo se mogli javiti i dobili sredstva za gotovo 99,9 posto projekata. To znači dobro pripremljene projekte, ali i sluh ove Vlade, odnosno ministarstava, da nam pomognu da se i ovakva ruralna područja mogu razvijati. Mislim pritom, prije svega, na reformu jedinica lokalne samouprave, na financiranje koje je za više od 40 posto izvornih prihoda s fiskalnim poravnanjem veće nego što je to bilo prije. Apeliram na sljedeću vladu, za koju se nadam da će biti HDZ sa svojim partnerima, da i poboljšaju priljev sredstava lokalnim jedinicama, kako bismo što manje opterećivali ministarstva, pa bi se onda samo javljali na natječaje za programe i projekte – istaknuo je Škreblin, zahvalivši predsjedniku ŽO HDZ-a Žarku Tušeku i Vladi RH na više od 12 milijuna kuna ulaganja u posljednje 3,5 godine.

Eko poljoprivreda

-Vjerujem da ćemo i dalje surađivati, na dobrobit svih građana naše općine i šire, kako bismo poboljšali uvjete življenja, unaprijedili razvoj turizma i eko poljoprivrede jer to nam je jedina šansa da se mladi vrate, odnosno, da ih zadržimo ovdje – zaključio je desinićki načelnik.

Osim rodne kuće Đure Prejca, Tušek i Škreblin su obišli cestu Dečmani – Kanteji. Riječ je o novoasfaltiranom jednom kilometru ceste na Košničkom Humu prema Kanteju. Cesta povezuje tri sela, a dolazi do najvišeg vrha općine, u Jazbini. Zahvaljujući ovoj prometnici, stanovnici sada lakše dolaze do središta mjesta, a ujedno i lakše dalje putuju prema Zaboku ili Zagrebu. Vrijednost investicije je oko 1,1 milijuna kuna, od čega je 500 tisuća kuna dobiveno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba