IZ MZO-a KAŽU: Učenici razredne nastave trebaju ići u školu

“Roditelji čija djeca neće ići u školu morat će opravdati izostanak s nastave“

Objavljeno: 21.05.2020. JJ

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojoj je internetskoj stranici objavilo odgovore na često postavljana pitanja roditelja osnovnoškolaca vezana uz povratak učenika nižih razreda u školske klupe.

Iz Ministarstva tako pojašnjavaju zašto se u školu vraćaju samo učenici od prvog do četvrtog razreda, a ne svi.

Razlozi za nedolazak

– Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede. Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi – kažu iz MZO-a.

Povratak u školske klupe je, čini se, od ponedjeljka obavezan za sve učenike nižih razreda.

– Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti, poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu, iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika. Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel – kažu u Ministarstvu.

Dodatni učitelj

Dodaju i da, ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti i zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme, odnosno, može doći do podjele razreda na manje skupine.

Inače, u jučer objavljenim preporukama Ministarstva obrazovanja stoji da će se Škola na Trećem programu HRT-a održavati do početka lipnja, što znači da će roditelji najkasnije od tog datuma morati djecu poslati u školu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba