Za projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19

Republika Hrvatska će uzeti zajam vrijedan 200 milijuna eura od Međunarodne banke za obnovu i razvoj

Objavljeno: 21.05.2020. JJ

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19. Ukupna vrijednost zajma iznosit će 200 milijuna eura, a on će služiti kako bi se ponovno uspostavilo pružanje ključnih usluga te za sprečavanje, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju predstavlja COVID-19 putem jačanja nacionalnih sustava za pripremljenost u javnom zdravstvu. Odluka je to na kojoj se intenzivno radilo proteklih tjedana.

Tri komponente

– Još 26. ožujka započela je komunikacija sa Svjetskom bankom, a od travnja i gotovo svakodnevna komunikacija i priprema dokumentacije po ubrzanoj proceduri. U tu svrhu, zajedno s Građevinskim fakultetom u Zagrebu i stručnjacima Hrvatske komore građevinskih inženjera, izrađene su i prve procjene troška obnove. Od travnja započinje gotovo svakodnevna komunikacija, priprema dokumentacije i zahvaljujući angažmanu kolega iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva financija i ostalih kolega, ali i ubrzanoj proceduri od strane Svjetske banke, proces je do ove faze išao znatno brže nego inače. Vjerujem da će se tim tempom i nastaviti – zadovoljan je ministar Predrag Štromar.

Projekt se ostvaruje u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostorno uređenja, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a sastoji se od tri komponente. Prva komponenta predloženog zajma odnosi se na osiguravanje hitnih intervencija u zaštitu javne sigurnosti, što podrazumijeva pružanje podrške provedbi hitnih radova na obnovi kako bi se osigurale sigurnosne mjere na javnoj i/ili privatnoj infrastrukturi, između ostaloga, kroz radove na uklanjanju ostataka od razrušenih objekata i oštećenih krovova, dimnjaka te drugih nestrukturnih elemenata. Osim toga, ugovor se odnosi i na pružanje podrške provedbi ciljane sanacije i obnove bolnica, osnovnih i srednjih škola kako bi se osigurao kontinuitet zdravstvenih i obrazovnih usluga te poboljšala otpornost na seizmičke aktivnosti, kao i pripremu programa za obnovu stambenih objekata. Financijska omotnica koja spada pod nadležnost Ministarstva graditeljstva, uz novi Zakon, ključan je potez u cilju obnove i oporavka Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije od posljedica potresa, kažu iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Odmah nakon potresa Ministarstvo graditeljstva krenulo je u izradu cjelovitog Zakona kroz koji bi se na najbolji način pristupilo sanaciji oštećenih objekata. Uz velik angažman struke, na kojem još jednom zahvaljujem, izradili smo prijedlog Zakona koji je upućen u javno savjetovanje i vjerujem da će biti jedan od prvih zakona koji će biti izglasani u novom sazivu Sabora. No Zakon, a onda program i ostali provedbeni dokumenti, sami po sebi nisu dovoljni. Obnova, osim što je stručno kompleksna i podrazumijeva interdisciplinaran pristup, bit će i izuzetno financijski zahtjevna. Zato je Vlada Republike Hrvatske, paralelno s izradom Zakona, pokrenula i proces osiguravanja sredstava iz drugih izvora – istaknuo je ministar Štromar.

Rebalans proračuna

– Paralelno s Ministarstvom regionalnog razvoja, intenzivno radimo na pripremi za prijavu na Europski fond solidarnosti i aplikacija će biti spremna na vrijeme. Kao što znate, Vlada je do sada rebalansom proračuna osigurala sredstva za hitne sanacije, ali i za privremeni smještaj svih onih koji se ne mogu vratiti u svoje domove, što vjerujem da su za građane u kratkom roku dvije najvažnije mjere – rekao je ministar.

Druga komponenta zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj u nadležnosti je Ministarstva zdravstva, a usmjerena je na jačanje kapaciteta države za brzi i proaktivni nadzor trenutačnih i budućih izbijanja bolesti, s naglaskom na Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Također, pružit će se potpora zdravstvenom sustavu u planiranju pripremljenosti za pružanje optimalne medicinske skrbi, održavanje nužnih usluga u zajednici i minimiziranje rizika za pacijente i zdravstvene djelatnike, djelomično i osposobljavanjem iz područja mjera ublažavanja rizika za osoblje zdravstvenih ustanova i djelatnike na prvoj crti obrane te osiguranjem potrošnog materijala i opreme za daljnja izbijanja bolesti. 

– Nakon završetka pregovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, finalizirani ugovor, zapisnik i popratni dokumenti bit će poslani na mišljenja uključenim ministarstvima te ponovo u proceduru Vlade te ćemo, ako sve bude teklo po planu, to imati na sjednici  početkom lipnja – kaže Štromar.

Današnjom odlukom o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, imenuje se izaslanstvo za pregovore i potpisnik ugovora te se ostvaruju finalni preduvjeti za završetak procesa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba