HZJZ ublažio mjere

U razredima od ponedjeljka može biti do 20 djece, škole već traže potpisane izjave roditelja

Objavljeno: 20.05.2020. zagorjeinternational

HZJZ je objavio kako je prema trenutačnoj epidemiološkoj situaciji sigurno da se sva djeca vrate u vrtiće i škole, ali pridržavajući se uputa za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. Upute se odnose na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine.

U uputama se ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu. No, kako saznajemo neke škole su već roditeljima javile da sa njihovih stranica skinu izjavu i potpišu je ako žele da njihove dijete od ponedjeljka krene u školu.

Također roditelji i djecu se upozorava da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom.

Uz mjere fizičke distance i održavanja higijene HZJZ je napisao upute o organizaciji rada i prostora te radu s djecom. Djeca ne trebaju nositi zaštitne maske, a roditelji su im dužni svaki dan mjeriti temperaturu prije odlaska u školu.

Djecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta; u skladu s njihovom razvojnom dobi te poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. 

Ključni propisi

1. Preporučeno je poštovanje fizička udaljenost od 1.5. m iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.

2. Ako je više učenika u razrednom odjelu ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.

3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu. 

4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školi ili u organiziranom prijevozu.

5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.

6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.

7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25.5., ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba