Oglasila se i policija

Privedena Ana Karamarko, u pratnji istražitelja napustila tvrtku

Objavljeno: 20.05.2020. zagorjeinternational

Istražitelji PNUSKOK-a su u srijedu ujutro počeli pretraživati poslovne prostore tvrtke Drimia Ane Karamarko, supruge Tomislava Karamarka, bivšeg potpredsjednika Vlade i bivšeg čelnika HDZ-a.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, Ana Karamarko je uhićena zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostojeće usluge. Karamarko je u pratnji istražitelja napustila prostorije tvrtke.

Odvjetnik Ivo Farčić kazao je da je on branitelj Ane Karamarko, no rekao je kako je riječ očigledno o jednom većem slučaju, a njoj se inkriminira samo jedan manji dio. Zasad ne znaju kakva je točno priča i što joj se točno stavlja na teret. Uskokovi istražitelji iznijeli su dokumentaciju u kutijama.

Policija je potvrdila da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju protiv skupine zbog gospodarskog kriminaliteta, ne otkrivajući detalje. Pod nadzorom je više desetaka osoba, a u akciji je angažirano oko 150 policajaca.

Upravo zbog suradnje tvrtke Drimia s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem, Tomislav Karamarko je 2016. godine otišao s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Policija je o svemu objavila priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

Akcija FLAJŠ

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje kodnog naziva “FLAJŠ”, kojim je obuhvaćeno 38 osoba i 9 trgovačkih društava.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su dvojica prvoosumnjičenika, hrvatski državljani (1976. i 1979.), u razdoblju od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima.

S ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi za sebe i druge, oštetili su Državni proračun Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a u okviru trgovine raznim robama i uslugama, kao i u okviru stjecanja nekretnina.

Oštetili Državni proračun za 7,5 milijuna kuna

Naime, u tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a temeljem neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju. Pri tome su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 7,5 milijuna kuna, a iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist.  

Dvojicu prvoosumnjičenika se također sumnjiči da su, kao stvarni voditelji poslovanja spomenutih trgovačkih društva te u dogovoru s većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene. Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a  na račune društava kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih. Nakon zaprimljenih uplata, ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava dijelom su podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društva koja su za navedeno angažirali.

Potom su i s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini su, nakon zadržavanja provizije, vraćali odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava.

Na opisani način su sebi i drugima pribavili korist u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni proračun RH za nešto manje od 4 milijuna kuna.

Istraga protiv 38 osoba

Gore opisanim protupravnim radnjama, 38 je osumnjičenika počinilo kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, više kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranje novca.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, policijski su službenici proveli su više dokaznih radnji na zagrebačkom, splitskom i riječkom području.

Danas tijekom dana, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 31 osumnjičenik bit će predan pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija će podnijeti odgovarajuće kaznene prijave protiv 38 osumnjičenih osoba i devet trgovačkih društava.

Jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok je šest osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

U provođenju ove operativne akcije sudjelovalo je oko 150 policijskih službenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter