Električnim taksijem “jurio“ 19 kilometara na sat

JESTE LI ZNALI? Na današnji dan prije 121 godinu prvi puta u povijesti policija je zaustavila i zatvorila prebrzog vozača

Objavljeno: 20.05.2020. zagorjeinternational

Kako piše autoportal.hr, na današnji dan prije točno 121 godinu, policajac Schuessler uočio je kako električni taksi juri njujorškom avenijom Lexington “sumanutom brzinom“ od 12 mph, odnosno, 19 kilometara na sat te je biciklom pošao za njim. Sustigavši ga i zaustavivši, utvrdio je kako je vozilom upravljao taksist Jacob German, djelatnik Electric Vehicle Company, koji je zbog tog nedjela sproveden u policijsku stanicu u njujorškoj Istočnoj 22. aveniji i zatvoren. Bilo je to prvi puta u povijesti da je policija zaustavila i zatvorila prebrzog vozača.

– Kompanija je obaviještena i njeni su djelatnici šokirani – pisalo je sutradan u Timesu, no, poduzeće Electric Vehicle Company sa svojom flotom električnih automobila ubrzo je upalo u puno veće probleme.

Naime, nekontrolirano se počela širiti, ulažući isključivo u električne automobile, u trenutku kad je “naftni lobi“ omogućio neslućenu ekspanziju automobila s benzinskim pogonom, što je, dakako, suprotan trend od današnjeg. Zbog toga je poduzeće uskoro upalo u financijske probleme i 1907. bankrotiralo, te su električni automobili počeli nestajati s američkih cesta.

Do prve na mjestu prekršaja ispisane kazne proći će još pet godina, 1904. u Daytonu (Ohio), a zaradit će je Harry Myers, koji je pak jurio istom “vratolomnom brzinom“ kao i German.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba