Saborski zastupnik Žarko Tušek

“Novi Zakon u jednakopravan položaj stavlja Grad Zagreb i Krapinsko – zagorsku županiju“

Objavljeno: 19.05.2020. JJ

Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije u javnoj je raspravi. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i zastupnik u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora Žarko Tušek poziva sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan.

– Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona. Kako bi Zakon što kvalitetnije odgovorio potrebama, pozivam na uključivanje u raspravu – poručuje Tušek te još jednom podsjeća da ovaj prijedlog Zakona nije samo obnova grada Zagreba, već i područja oštećenih u potresu na području KZŽ.

– Ovim zakonom jednako će se u obnovi pristupati i gradu Zagrebu i oštećenim područjima u Krapinsko – zagorskoj županiji. Riječ je o konceptu za koji smo se zalagali u startu, odnosno, konceptu kojeg je prihvatio te pozdravio i sam premijer Andrej Plenković te kojeg u konačnici podržava i Vlada – pojašnjava Tušek, dodajući da se, nažalost, u medijskom prostoru ističe samo Zagreb.

Osiguran 141 milijun kuna

Osim što će se novim Zakonom osigurati sredstva za obnovu, sredstva za hitne radove i zahvate već su osigurana, kaže saborski zastupnik.

– Vlada je kroz rebalans proračuna osigurala 141 milijun kuna za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu – dodaje Tušek.

A za vrijeme dok se novi Zakon ne donese i ne riješi pitanje obnove uništenih objekata, Vlada je donijela Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Na temelju te odluke, Ministarstvo državne imovine objavilo je Javni poziv za priznavanje financiranja najamnine za stradale u potresu, a što je u utorak potvrdio i sam premijer Plenković. Javni poziv upućen je vlasnicima obiteljskih kuća i stanova koji su imali prijavljeno prebivalište i boravište u potresu i čije su nekretnine ocijenjene kao nepodobne za stanovanje. Svi oni koji će se prijaviti na Javni poziv, morat će donijeti vlasnički list te izjavu da nemaju drugu nekretninu u krugu od 20 kilometara. Rok za prijavu je 60 dana i on će biti produljen ako bude potrebe.

Program mjera

Također, Vlada priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora.

– Sve nadležne službe odlično su reagirale nakon samog potresa, što je potvrdio i premijer Plenković pri obilasku pogođenog područja u Krapinsko – zagorskoj županiji. Sada se radi na tome da se kvalitetnim Zakonom najučinkovitije pomogne onima čije su kuće i stanovi stradali – zaključuje Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba