NA SNAZI OSTAJU OGRANIČENJA SA SLOVENIJOM

Austrija djelomično otvorila granice prema šest susjednih zemalja

Objavljeno: 17.05.2020. zagorjeinternational

Od nedjelje u ponoć Austrija je otvorila granicu prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtensteinu. Ulazak i izlazak iz zemlje dozvoljen je pod određenim uvjetima.

– Stalne kontrole na graničnim prijelazima su završile. Od nedjelje ujutro kontrole se provode samo još selektivno –rekao je Hans Peter Ludescher, direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg koja se nalazi na tromeđi Austrije, Švicarske i Njemačke.

Na većim graničnim prijelazima i dalje se nalazi osoblje za nadzor državne granice. Manje prijelaze nadzire se sporadično. Tijekom ulaska u Austriju, njihovi državljani moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronavirus koji nije stariji od četiri dana. Ako ga nemaju moraju ići u 14-dnevnu karantenu. Iznimke su osobe koje žive u pograničnom području ili na posao putuju preko granice.

Granice su otvorene i za one koji imaju posebne obiteljske razloge za prelazak granice poput vjenčanja, pogreba i vjerskih svečanosti ili neodgodive razloge skrbi o životinjama. Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjeta životnom partneru s druge strane granice. Takve osobe moraraju u slučaju kontrole dokazati životno partnerstvo s navedenom osobom potvrdom od mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova dodalo je da u ponoć također otvaraju granice prema Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

– Sinkronizirano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lichtensteinom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije i na prelazima s Češkom, Slovačkom i Mađarskom – kažu u priopćenju.

Istaknuto je da će se kontrole zdravstvenih organa vlasti s policijom smanjiti i kontrola provoditi samo na principu slučajnog uzorka i više neće biti kontrole svakog vozila. Ograničenja na granici Austrije s Mađarskom uvedena zbog situacije u vezi ilegalnih imigranata ostaju i dalje na snazi. Ograničenja na granici sa Slovenijom ostaju na snazi do 31. svibnja. To znači da je pri ulasku iz Slovenije i dalje potreban negativan test na koronavirus ne stariji od četiri dana, u protivnom se ide u karantenu.

– Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je nužno. Ove olakšice prije svega vrijede za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice – kažu u austrijskom MUP-u.  Ako to dozvoli epidemiološka situacija granice će potpuno otvoriti 15. lipnja, javlja Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba