Korištenje preko mobitela ili tableta

STIŽU NOVE OSOBNE ISKAZNICE: Na čipu će imati prikaz lica i dva otiska prstiju

Objavljeno: 15.05.2020. zagorjeinternational

– Osobne iskaznice, nakon stupanja zakona, na posebnom će čipu sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak na sjednici Vlade.

Vlada je u hitnu proceduru, naime, poslala Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici (EU). Izmjene su donesene temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije, koja je na snagu stupila lani 1. kolovoza, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine.

Nove osobne iskaznice će na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku RH, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, odnosno, omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba