Državni vrh u Maclju

NAJVEĆE STRATIŠTE HRVATA: “U ponedjeljak se nastavljaju ekshumacije na maceljskom području“

Objavljeno: 15.05.2020. zagorjeinternational

Predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković odao je počast žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta kod Spomen – obilježja u Maclju. Uz Plenkovića, u Maclju su bili i zamjenik predsjednika stranke i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, načelnik Đurmanca Damir Belošević, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji se jedini obratio medijima.

Deset tisuća žrtava

– Prije svega, želimo odaslati poruku poštovanja, pijeteta, humanosti, suosjećanja nad tragedijom hrvatskog naroda koja se dogodila u poraću Drugog svjetskog rata, od Bleiburga, putem Slovenije, a ovdje na Maclju najveće je stratište hrvatskog naroda u tom tragičnom vremenu naše povijesti. Vlada Republike Hrvatske nastavlja s ekshumacijama ovdje na području na maceljskom području, području Lepe Bukve, od ponedjeljka. Pretpostavlja se da je u ovim šumama pogubljeno i neidentificirano više od deset tisuća žrtava. Samim time, obitelji stradalih trebale bi dobiti oslobođenje, istinu, a bilo bi iskazano poštovanje prema onima koji su ovdje izgubili svoje živote, nepotrebno, zbog zlobe, zbog mržnje, zbog ideologije – istaknuo je Tušek.

Civilizirano okruženje

– Ta istina nas u današnjem vremenu i vremenu koje je ispred nas može samo osloboditi i samo na toj istini možemo graditi normalno, civilizirano okruženje u našem društvu, slobodni tereta ideologija i tereta povijesti. Moderna Europa je osudila ideologije 20. stoljeća, fašizam, nacizam i komunizam, jedno je antifašistička borba u Drugom svjetskom ratu, a drugo su totalitarni zločini koji su uslijedili nakon toga i tu treba poslati jasnu poruku, a to je ujedno i poruka Vlade Republike Hrvatske, koju već godinama šaljemo ovdje iz Maclja, kao što sam rekao, najvećeg stratišta na području Republike Hrvatske – rekao je Tušek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba