Od danas na javnoj raspravi Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije

MINISTAR ŠTROMAR: Svjestan sam da je građanima svaki dan izbivanja iz njihovog doma predug

Objavljeno: 15.05.2020. JJ

Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije od danas je na javnoj raspravi. Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dan nakon potresa 22. ožujka krenulo je u njegovu izradu, zajedno sa strukom.

– Moj je osobni i cilj ove Vlade omogućiti građanima da se što prije vrate doma, a da se grad obnovi u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da osiguramo transparentno trošenje sredstava. Zato uvodimo i aplikaciju putem koje će svi građani moći pratiti trošenje sredstava u realnom vremenu. Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak. Građanima koji su preživjeli traumu potresa, svaki je novi dan izbivanja iz njihovog doma predug. Postoje hitne aktivnosti u tri pravca koje moramo poduzeti paralelno s donošenjem zakona, a to su popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih i stranih izvora financiranja – ističe ministar Predrag Štromar.

Rebalans proračuna

Prošlog tjedna Vlada je donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavu bojlera građanima pogođenim potresom. Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici Vlade u četvrtak, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava. Zakon je temelj da bi se kompletna obnova odradila prema pravilima struke, no, naravno, bez sredstava nema obnove.

– Unazad mjesec dana, u svakodnevnom smo kontaktu i suradnji sa Svjetskom bankom i slijedi potpisivanje ugovora o zajmu. Pokazali su razumijevanje za situaciju i značajno ubrzali standardne procedure, no morali smo pripremiti svu dokumentaciju, odraditi koordinaciju s drugim ministarstvima i jako sam zadovoljan što smo uz sve okolnosti to priveli kraju – zaključuje Štromar.

Projekt se ostvaruje u zajedničkoj suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sastoji se od tri komponente: oporavak i obnova nakon potresa, odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu te upravljanje projektom. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura.

Procjena troška

Paralelno s tim, Ministarstvo graditeljstva radi i na pripremi dokumentacije za Fond za solidarnost Europske unije, a aplikaciju će predati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za potrebe prikupljanja sredstava iz vanjskih izvora financiranja, Ministarstvo graditeljstva u suradnji sa stručnjacima Građevinskog fakulteta i Komore građevinara izradilo je i prvu preliminarnu procjenu troška obnove, što je bio temeljni dokument za pokretanje procedure.

Prijedlog Zakona pogledajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba