Županija uručila 430.900 kuna potpore za 39 uzgajivača zagorskog purana

IMALI SMO USKRS BEZ ZAGORSKE PURICE: “Nadamo se da će tržište što prije oživjeti”

Objavljeno: 15.05.2020. Jelena Jazbec

Župan Željko Kolar u Krapini je uručio županijske potpore za uzgoj zagorskog purana na području Krapinsko – zagorske županije u 2020. godini. Dodijeljeno je 430.900 kuna za 39 korisnika. Za sve zahtjeve pristigle na natječaj odobrena je potpora, pa je, iako je u proračunu Krapinsko – zagorske županije bilo osigurano 300.000 kuna, preraspodjelom sredstava Županija osigurala dodatnih 130.900 kuna kako bi svim korisnicima potpore bio isplaćen maksimalno mogući iznos potpore.

– U natječaj smo ove godine unijeli neke izmjene, pa su tako uzgajivači morali dokazati da imaju minimalno 25 četvornih metara za ispašu i držanje purana, a promijenjen je i iznos potpore, koja je ove godine 50 kuna po puriću. Zahvaljujući našoj potpori, ove će godine biti uzgojeno ukupno 8618 purića. Inače, u županiji imamo četiri proizvođača koji su u postupku certifikacije, to su Boris Vrhovski, Ivica Hercigonja i Damir Šćuric, koji su ovdje s nama, te Mario Filipović, koji, nažalost, zbog obaveza nije danas u mogućnosti biti ovdje. Važno je naglasiti da trend uzgoja zagorskog purana raste, svake godine prijavljuje se sve više uzgajivača, a prepoznata je i potreba za certificiranjem jer ona olakšava distribuciju. Od uzgajivača kojima smo dodijelili sredstva prošle godine, doznajemo da su sve svoje zagorske purice i purane uspjeli distribuirati na području Republike Hrvatske, s time da trojica proizvođača koji su danas s nama imaju i vlastite objekte za klanje, kako bi svoj proizvod mogli kvalitetno upakirati i staviti na tržište – otkrila je Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.

Na kućnom pragu

– Naš OPG “Zagorski puran“ nastavlja s uzgojem zagorskog purana s intencijom povećanja broja, stoga smo zahvalni Županiji koja nam pomaže. U proteklih pet godina naš je OPG od Županije dobio oko 270 tisuća kuna, što kroz subvenciju za uzgoj zagorskog purana, što kroz izgradnju objekta za klanje, te smo jedni od prvih u Hrvatskoj, uz OPG Šćuric, otvorili objekt takve vrste, koji nam omogućuje klanje, distribuciju i prodaju na kućnom pragu. Ujedno smo i u programu certifikacije te već četvrtu – petu godinu provodimo projekt zaštite geografskog podrijetla zagorskog purana. Vjerojatno ćemo i ove godine tržištu ponuditi nekakvih tisuću komada zagorskog purana, a na natječaj Županije prijavili smo 500 komada, što je bio i maksimum. Bez potpore Županije ne bismo povećali broj purića, a Županija nas je potaknula i da uđemo u izgradnju objekta za klanje – rekao je Boris Vrhovski, koji je otkrio i kako se korona kriza posebno odrazila na proizvođače zagorskog purana u vrijeme Uskrsa, kada prodaja u normalnim okolnostima najbolje ide.   

– Klanja za Uskrs nije bilo, nadamo se da će problem s koronavirusom proći što prije i da će tržište oživjeti. Produžili smo sezonu valjanja purića, što znači da nismo vršili klanje, pa su nam se možda stvorili viškovi kod podmlatka. Vidjet ćemo hoćemo li imati veće količine za Božić, odnosno, hoće li nam to stvoriti problem ili će nam na kraju dobro doći – kaže Vrhovski.

Preko 27 tisuća

Damir Šćuric ističe kako ove godine u proizvodnji imaju tisuću komada.

– Prije tri godine možda nas je bilo 10 – 12 koji smo se javili na ovaj natječaj, a sada smo na broju 39. To znači da je program uspješan i da se proizvodnja diže. Naš je OPG od 2017. godine od Županije dobio skoro 300 tisuća kuna, koje smo iskoristili za proizvodnju purića te za otvaranje klaonice. Prije tri godine imali smo u proizvodnji samo 100 – 150 komada – otkriva.

Ivan Hercigonja trenutno uzgaja 300 purića, ovo mu je druga godina, a sljedeće godine taj broj namjerava povećati.

Proizvođače je pozdravio i župan Željko Kolar.

– Kroz ovaj program dodijelili smo 2,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava i preko 27 tisuća purana došlo je na stolove gurmana u čitavoj Hrvatskoj. Ukupan broj uzgojenih purica i purana je i duplo veći, s obzirom na to da ste i od samih proizvođača čuli da mnogi od njih proizvedu i dupli broj purana u odnosu na broj purana za koje su dobili potporu. Na natječaju za sljedeću godinu, koji će novčano ostati isti, certificiranim proizvođačima i onima koji imaju svoje klaonice omogućit ćemo povećanje purića za koji mogu dobiti poticaj za sto posto. Nama je cilj, primjerice, da gospodin Vrhovski ima barem 1600 purića. Ako je sad u vlastitom aranžmanu na 500 i 500 za koje ima županijsku potporu, dakle, ukupno na tisuću, da sljedeće godine ide na 1600 i da od toga za tisuću purića dobije potporu Krapinsko – zagorske županije – ističe župan Kolar.    

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba