Posadila cvijeće na javnoj površini, pa dobila kaznu

“Tko kažnjava vlasnike skupih automobila parkirnih na javnim zelenim površinama i one koji ruše zdrava stabla po parkovima?“

Objavljeno: 14.05.2020. zagorjeinternational

– Nakon što su naši sugrađani u Preradovićevoj zasadili mini vrt na komadiću zemlje između parkirnih mjesta, dobili su dopis komunalnog gospodarstva u kojem se traži da se očituju te da se taj dio vrati u prvobitno stanje. Naravno, slijedi i kazna. Pozivamo sve koji vole ovaj grad da u svojoj ulici posade mini vrt poput ovog u Preradovićevoj. Uljepšajmo sami naš grad, ako treba i uz plaćanje komunalnih kazni. Uredite vrt, objavite fotku uz hashtag #zeleniotpor ili nam pošaljite fotku – stoji u objavi na Facebooku u grupi “Zasadi vrt! Uredimo Zagreb sami”.

Ranjeni duh

Dosad je 385 ljudi napisalo da dolazi, a zainteresiranih za to je 1700. Akcija traje od ponoći 14. svibnja do 21. svibnja u 3 sata. Organiziraju je stranice “Vratite mangolije” i “Zagreb te zove”.

– Znamo da gradske vlasti ostalih Europskih gradova potiču sadnju, stoga je ovaj slučaj zapravo samo bio povod da se pozovu građani da se grad uljepša i ozeleni, pa ako neće Grad, građani će sami. Svjesni smo da je grad potrebno uljepšati smisleno, ali također smatramo da je ljudima potrebno podići duh nakon potresa i korone te je upravo ovo način da se taj ranjeni duh barem malo uzdigne – kažu iz grupe “Vratite mangolije”.

Iz inicijative “Zagreb te zove” kažu kako se kažnjavaju građani koji sade cvijeće, a istovremeno se vlasnicima automobila dopušta parkiranje na javnim površinama.

– Naravno da smo pokrenuli zajedničku inicijativu. Ovaj mali zeleni raj je pokrenuo lavinu nezadovoljstva kod građana. Dok se s jedne strane pišu kazne za pozitivne građanske inicijative kako bi nam grad bio ljepši, s druge strane se ne kažnjavaju vlasnici skupih automobila parkirnih na javnim zelenim površinama, ruše se zdrava stabla po parkovima, uništavaju drvoredi, godinama se protiv svih pravila pogoduje podobnim vlasnicima ugostiteljskih objekata da šire terase, čime smanjuju zakonom propisane mjere širine nogostupa (pr. Il Secondo na Aveniji Dubrovnik). Šire se terase kafića na štetu dječjih igrališta (Trešnjevka…). Građani žele zeleni i uređeni Zagreb. Ovo je kap u moru problema koji su se nagomilali tijekom godina. Općem nezadovoljstvu i otporu koji je eskalirao zadnjih godinu dana, pridružio se i ovaj Zeleni – rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget i Inicijative “Zagreb te zove“.

Nešto kreativno

Podsjetimo, vlasnica tvrtke “Torte i to” Martina Živković je sa susjedom Borisom Novkovićem nakon potresa u Zagrebu posadila cvijeće na kazeti drveta u Preradovićevoj ulici ispred broja 14.

– Boris mi je susjed i nakon potresa je došao na ideju da zasadimo cvijeće. On je kopao gnojivo, sadio tu zemlju, ja sam kupila cvijeće. Htjeli smo napraviti nešto kreativno  – rekla je Živković tada za portal Diva.

Sada je od zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje dobila poziv na očitovanje na prijavu zato što je posadila cvijeće na javnoj zelenoj površini u Zagrebu. U pozivu stoji da ju je netko anonimno prijavio, uz fotografiju s Facebooka. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba