Svoj Dan slavi općina Mače, a mi smo tim povodom razgovarali s načelnicom Mladenkom Mikulec

KAPITALNI PROJEKT: “Ako sve bude po planu, izgradnja dječjeg vrtića trebala bi početi u lipnju“

Objavljeno: 13.05.2020. Jelena Jazbec

Svoj dan 13. svibnja slavi općina Mače, a tim povodom razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec, koja nam je govorila o brojnim projektima koji su obilježili proteklih godinu dana te o planovima za nastavak 2020. godine, koja će, prema svemu sudeći, biti iznimno izazovna za sve jedinice lokalne samouprave.  

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području općine u proteklih godinu dana? 

Proteklih godinu dana na području naše općine bilo je mnogo aktivnosti. Izvršenje proračuna za 2019. godinu bilo je 6.709.050 kuna, što je jedan od najvećih proračuna koji je do sada imala naša općina. Naravno da iza toga stoji mnogo truda, zalaganja i dobrih projekata. Tako je prošle godine sanirano klizište u Velikom Bukovcu, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, a radilo se o projektu vrijednom 362 tisuće kuna. U Velikom Komoru je uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekonstruiran propust preko potoka Sutinčica. Vrijednost radova bila je 628 tisuća kuna s PDV-om. Ovo je ujedno bila i najznačajnija investicija u prošloj godini. U jesen 2019. godine asfaltirane su tri dionice nerazvrstanih cesta u Peršavesi, Maču i Velikom Bukovcu, a realiziran je i dugoočekivani projekt uređenja mrtvačnice u Maču. Opločen je prilaz, uređena unutrašnjost, fasada te novi ulaz u sanitarne čvorove. Radilo se o investiciji od 411 tisuća kuna. Zamijenjeno je i 170 svjetiljki novim LED svjetiljkama. Ove godine ostvarili smo i potporu Ministarstva graditeljstva te ćemo krenuti u izmjenu dodatnih 170 komada po naseljima. Naše projekte prijavljujemo i na EU natječaje. Instalirana je i implementirana WIFI4EU mreža u vrijednosti 15 tis eura. Instalirano je 10 pristupnih točaka za besplatni Internet, od čega devet u užem centru i jedna u Velikom Komoru, kod crkve. Proveli smo i EU projekt “Zeleni bregi“, u kojem je sudjelovala Općina Mače, zatim Grad Zlatar kao nositelj te općine Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Cilj projekta bio je osvješćivanje žitelja o važnosti održivog gospodarenja otpadom, preradi sirovina i pravilnom odlaganju. Za EU sredstva LAG-a “Zeleni bregi“ prijavio se naš nogometni klub te ostvario potporu za obnovu sportskog doma. Uskoro krećemo s natječajem za odabir izvođača radova. Što se tiče ulaganja Krapinsko – zagorske županije u općinu Mače, u dvije faze obnavljana fasadna ovojnica Osnovne škole Mače, pa je nedavno škola osvanula u novom ruhu, s ukupnim ulaganjem od gotovo dva milijuna kuna. U tijeku su radovi na dvorani OŠ, a priprema se i projektna dokumentacija za nužnu obnovu Područne škole Peršaves.

U kojoj je fazi izgradnja dječjeg vrtića, vašeg kapitalnog projekta?

U ovaj projekt ulazimo vrlo oprezno i svjesni značaja i odgovornosti koji stoje iza ovog ulaganja.  Upravo iz tog razloga provedeno je i nekoliko krugova javne nabave, kako bismo postigli prihvatljiviju cijenu izgradnje. Ostvarili smo EU potporu od 7.090.000 kuna te će nam puni iznos potpore biti isplaćen po izgradnji vrtića. Donesena je odluka o odabiru izvođača radova, teku rokovi za žalbu te bismo u narednih 30 dana trebali potpisati ugovor s izvođačem radova. Potrebno nam je kreditno zaduženje, koje će biti vrlo važna točka na predstojećoj sjednici Općinskog vijeća. Ako sve bude išlo planiranim tokom, s radovima bismo započeli u lipnju, a rok izgradnje je 14 mjeseci. Kapacitet vrtića je 50 djece, a nalazit će se na čestici pokraj sajmišta u Maču te će imati svoju pristupnu cestu sa ŽC 2242.

Kakva je situacija sa Sutinskim Toplicama?

Ivančica d.d. vlasnik je starih toplica, novijih bazena i okolnog zemljišta i na nekoliko sastanaka održanih u Općini unazad dvije godine dogovoreno je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, budući da su čestice glasile na više fizičkih i pravnih osoba. U tijeku su Zemljišnoknjižni ispravni postupci, a rješavanje se očekuje tokom ove godine. Ono što smo mi kao Općina mogli poduzeti, jest intervencija u prostoru, kroz izmjenu Prostornog plana, pa će tako novim planom biti predviđena i nova zona za moguću izgradnju, a plan će biti važeći nakon skorašnje sjednice Općinskog vijeća. Svi smo svjesni činjenice da bi razvojem i pokretanjem Sutinskih Toplica, cijeli istok Krapinsko – zagorske županije dobio na novoj vrijednosti, stoga smatram da je ovo zajednički projekt susjednog grada, susjednih jedinica lokalne samouprave te Županije i da bismo se svi zajedno morali uključiti u stvaranje plana razvoja, ne gledajući stranačku pripadnost ili vlastitu teritorijalnu korist.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog epidemije koronavirusa?

S obzirom na novonastalu situaciju i način života koji nas je sve pogodio zbog pandemije Covid-a 19, došlo je i do velikih promjena u prihodima općinskog proračuna. Doneseno je nekoliko mjera pomoći mještanima i poduzetnicima, a sada nam predstoji i priprema rebalansa proračuna te preusmjeravanje sredstava s pojedinih stavki. Našim mještanima i poslovnim subjektima odgođeno je plaćanje komunalne naknade, a o eventualnom otpisu zaduženja raspravljat će se na sjednici Općinskog vijeća. U sufinanciranju vrtića i čuvaonica, pomogli smo roditeljima te preuzeli plaćanje roditeljskog udjela u ekonomskoj cijeni, pritom poštujući zakonske mogućnosti i ograničenja.  Kao pomoć našim poduzetnicima i OPG-ovima, priprema se i internetska stranica na kojoj će svi moći besplatno oglašavati svoje usluge i proizvode. Gledajući stavke proračuna, svakako će doći do preinake. Svi projekti na kojima su ostvarena sufinanciranja, ići će u provođenje, dok će održavanje po mjesnim odborima malo usporiti svoj intenzitet. Smanjivat će se proračunske stavke čija realizacija nije najnužnija. I samo obilježavanje Dana općine bit će skromno i u skladu s mjerama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Teško je predvidjeti točan financijski  tijek ove godine. Početak godine ostavio je veliki trag, a najave jesenskog vala COVID-a 19 mogle bi napraviti teško popravljivu štetu cijelom gospodarstvu, a samim time i općinskom proračunu. Ono što znamo jest da uskoro krećemo s ugovaranjem radova koji su ostvarili svoje sufinanciranje kod resornih ministarstava. Slijedi nam projekt rekonstrukcije javne rasvjete, održavanje nerazvrstane ceste Kuti – Grabe u dužini 400 metara, sanacija klizišta u Velikom Bukovcu i Velikom Komoru, sukladno ugovorima o financiranju. Kao što sam već spomenula, sredstvima LAG-a “Zeleni bregi“ obnovit će se krovište nogometnog kluba, a vlastitim sredstvima nadamo se i izgradnji dugo planiranog dječjeg igrališta u središtu mjesta. Od nekih projekata trenutno smo odustali zbog slabijih prihoda i kreditnog zaduženja koje nam slijedi, no ako financijske prilike dozvole, do kraja godine bit će i oni provedeni.

Jeste li zadovoljni aktivnostima i projektima u protekle tri godine?

Svaka godina je izazov za sebe, no zadovoljna sam ostvarenim rezultatima. U protekle tri godine mnogo je učinjeno, a do sljedećeg obilježavanja Dana općine vjerujem da ćemo svi biti još ponosniji na razvoj našeg kutka – Mača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba