Ministar Predrag Štromar

“Vrijeme je kad mnogi love u mutnom i žele zaraditi, no mi ćemo donijeti upute za utvrđivanje realne cijene radova“

Objavljeno: 12.05.2020. Jelena Jazbec

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Građevinskim fakultetom i Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, održalo je u Zagrebu sastanak na temu obnove zgrada oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

Javna rasprava

– Dogovaramo na koji način utvrditi maksimalne cijene. Vrijeme je kad mnogi love u mutnom, kada žele zaraditi, a mi to ne možemo dopustiti i zato će se danas iznjedriti upute na koji način izvođači radova, a onda i oni koji trebaju naručiti radove, mogu utvrditi realnu cijenu – otkrio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Na pitanje kada će biti donesen zakon o obnovi objekata oštećenih u potresu 22. ožujka, rekao je da iznimno važno da najprije prođe javnu raspravu.

– Zakon je izuzetno kompleksan i ide u javnu raspravu, njime ćemo mnoge objekte obnavljati pet, deset, pa i više godina. Zakon zadire u razne struke i u mnogo zakona, stoga moramo napraviti veliku javnu raspravu. U četvrtak ćemo donijeti još neke odluke, prošli tjedan smo donijeli odluke o 141 milijun kuna za pomoć građanima u rješavanju problema dimnjaka i da dobiju toplu vodu i grijanje. Već idući tjedan očekujem da će vlasnici kuća i upravitelji stanova moći predavati svoje račune. Napominjem da je to pomoć i za stanovnike Krapinsko – zagorske županije, kao i građana Zagreba. Donijeli smo i odluku da ćemo unajmiti stanove za one koji se ne mogu vratiti u svoje domove. Za to će javni poziv objaviti Ministarstvo državne imovine. Donosimo i odluku o pregledu zgrada koje su označene crvenom i žutom oznakom. Dakle, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja angažirat će projektante da točno i precizno daju procjene jesu li te zgrade za uporabu ili ne. Obnova će trajati godinama i zato moramo imati kvalitetan zakon – najavio je Štromar, dodavši i da će se svaki račun strogo kontrolirati.

Aplikacija za kontrolu

– Važno je naglasiti i da ćemo imati aplikaciju kojom ćemo kontrolirati račune, za svaku zgradu, za svaki stan, za svaku kuću. Aplikacija će biti javna, tako da će svi moći transparentno pratiti na što se troši novac. Za sada, što se tiče grijanja i dimnjaka, dodjeljuje se do 12 tisuća kuna po kućanstvu i do osam tisuća kuna za bojler – istaknuo je Štromar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba