Gradsko vijeće Krapine donijelo više odluka u cilju ublažavanje posljedica COVID-a 19

Omogućeno besplatno proširenje ugostiteljskih terasa i oslobađanje plaćanja komunalne naknade, a obustavljene su i ovrhe

Objavljeno: 12.05.2020. JJ

Gradsko vijeće Grada Krapine na svojoj je elektronskoj sjednici donijelo Odluku o oslobođenju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa, kao jednu od mjera suzbijanja negativnih gospodarskih posljedica nastalih uslijed posebnih okolnosti – proglašenja epidemije bolesti COVID-19. Pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa za 2020. godinu ostvaruju svi obveznici plaćanja ovog poreza, s obzirom na to da je rad ugostiteljskim objektima svih kategorija bio obustavljen Odlukom Stožera Civilne zaštite RH. Pozivaju se obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa da podnesu zahtjev za oslobođenje od plaćanja ovog poreza. Isto tako, svim ugostiteljima se besplatno odobrava proširenje ugostiteljskih terasa na javnim površinama gdje god je to moguće, temeljem podnesenog zahtjeva Gradu Krapini. Detaljnije o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa možete vidjeti ovdje.

Komunalno poduzeće

Također, donesen je i Odluka o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 za obveznike plaćanja komunalne naknade na području grada Krapine, a kojom je omogućeno da se obveznici plaćanja komunalne naknade kojima je odlukom Stožera CZ-a RH obustavljen rad, oslobode plaćanja komunalne naknade za vrijeme dok ne rade.

Za ostvarenje prava na oslobođenje, obveznici su dužni podnijeti zahtjev, kako bi se oslobođenje od plaćanja komunalne naknade iskazalo umanjenjem na analitičko – knjigovodstvenoj kartici obveznika. Rok za podnošenje zahtjeva je 15. svibnja. Zahtjev se podnosi elektronskim putem, na e-mail adresu: [email protected], a detaljnije o navedenom možete vidjeti ovdje.

Svoj doprinos ublažavanju posljedica epidemije COVID-a 19 dat će i komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o. S obzirom na to da nije došlo do izmjene potrebnih zakona koji bi omogućili oslobođenje od plaćanja odvoza komunalnog otpada, napravljena je izmjena cjenika na način da će se poslovnim korisnicima koji su uslijed pojave uvjeta posebnih okolnosti obustavili obavljanje registrirane djelatnosti, za razdoblje od 1. travnja 2020. godine do opoziva odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, obračunavati cijenu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u iznosu od jednu kunu mjesečno, na temelju zahtjeva koji se podnosi trgovačkom društvu Krakom d.o.o.. Iako je predviđeni rok podnošenja zahtjeva bio 4. svibnja, zahtjevi se još mogu dostaviti najkasnije do 18. svibnja.

Mjere štednje

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović još je u ožujku donio odluku da se do daljnjeg neće provoditi ovrhe – ni od strane Grada ni od strane gradskih poduzeća, a svim gradskim ustanovama i tvrtkama naložene su mjere štednje te je donesena odluka o neisplati uskrsnica i regresa. Što se tiče projekata planiranih u 2020. godini, izvršavaju se samo oni koji su već prije pokrenuti i ugovoreni ili se ne financiraju iz gradskog proračuna, tj. osigurano im je većinsko financiranje iz drugih izvora.

– Činjenica jest da zasad nema povratka na “staro”, ali ovo “opuštanje mjera” daje nam nadu da sve ide na bolje. Ipak, ostanimo i dalje odgovorni kroz pridržavanje svih općih i higijenskih uputa, da zaštitimo svoje zdravlje i zdravlje naših najbližih – poručili su iz Grada Krapine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba