PRIOPĆENJE OPĆINSKIH ORGANIZACIJA SDP-a, HSU-a I HNS-a KONJŠČINE:

NAČELNIK KRZNAR IZBJEGAVA RASPRAVU? Općina se planira zadužiti 7,5 milijuna kuna, prisutstvo javnosti na sjednicama smanjeno na jednu osobu

Objavljeno: 11.05.2020. alenbrodar

Općinske organizacije SDP-a, HSU-a i HNS-a Konjščine, poslale su priopćenje za javnost zbog nezadovoljstva načinom održavanja i tema 27. sjednice Općinskog vijeća Konjščine. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Dana 6. svibnja 2020. od strane općinskog načelnika Mirka Krznara sazvani su predstavnici političkih stranaka koji participiraju u Općinskom vijeću Općine Konjščina s temom dogovora oko nadolazeće sjednice vijeća. Predstavnici OO SDP-a,OO HSU-a i OO HNS-a odazvali su se sastanku na kojem su dobili informacije da će se naredna sjednica vijeća održati elektronskim putem. Na traženje predstavnika navedenih stranaka dobivena je informacija o točkama dnevnog reda, a neposrednim uvidom u točke predstavnici doznaju da elektronska sjednica, osim hitnih tema koje se mogu donositi elektronskim glasanjem, sadrži i mnogobrojne važne teme bitne za daljnju financijsku održivost Općine Konjščina. Nakon dobivenih kompletnih materijala za nadolazeću sjednicu Općinskog vijeća i konzultacija s članovima i vijećnicima navedenih stranaka, ali i s mnogobrojnim ogorčenim građanima Konjščine, primorani smo obavjestiti širu javnost da se ne slažemo s elektronskim načinom održavanja sjednice. Elektronsko glasanje o temama, posebice o planu načelnika Krznara da zaduži Općinu Konjščinu za 7,5 milijuna kuna na rok od 10 godina smatramo nedopustivim, kao i lažnu tvrdnju načelnika da kratkoročna zaduživanja jedinica lokalnih samouprava više nisu moguća. Odlučivanje o proračunu, kreditu i strategiji razvoja turizma ne smije biti provedeno bez prave rasprave, a s obzirom da konjščansko vijeće broji 13 članica i članova, a načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Crneković itekako imaju uvjete da sjednicu održe uživo, poštujući epidemiološke mjere u prostorima koji su u Konjščini raspoloživi ( Dom kulture, vatrogasni domovi, društveni domovi).
Zaključujemo da načelnik Krznar izbjegava raspravu i manipulira informacijama o financijskom stanju Općine, a to potkrepljujemo i predloženom točkom dnevnog reda kojom želi promijeniti Poslovnik o radu Općinskog vijeća i ograničiti prisustvo javnosti na samo jednu osobu. Jasno je da je krajnji cilj isključivanja javnosti skrivanje istine o financijama, vrijeđanje i omalovažavanje oporbe te daljnje laganje građana o radu Općine.
Iako su epidemiološke mjere za borbu protiv Covid-19 i dalje na snazi, propust je Općine što do 1. ožujka 2020. nije sazvala Općinsko vijeće kako bi uskladila Statut Općine nakon prestanka rada Ureda državne uprave u RH. Predsjednik općinskog vijeća za to je imao rok od 60 dana, počevši od 1. siječnja 2020., a u tom periodu nije bilo epidemioloških mjera. Jasno je da Vijeće nije sazvano zbog bojazni da će sjednici prisustvovati i zainteresirana javnost (građani i poduzetnici), koji i dalje čekaju donošenje prostornog plana i žele informacije o razlozima neisplate Općini Konjščini iznosa od 1.670.000 kuna odobrenih po projektu za dogradnju vrtića, sumnjajući da se radi o malverzacijama u javnoj nabavi projekta.
Naša je dužnost obavijestiti stanovnike Konjščine o namjeri lokalne vlasti o ograničavanju pristupa općinskim sjednicama na kojima se odlučuje o vitalnim temama Općine Konjščina. Također upozoravamo javnost da bi takav način rada u budućnosti opet mogao rezultirati odlukama poput one o gradnji spalionice i sl. 
Zainteresirana javnost prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi ima pravo prisustvovati sjednicama i stoga je apsurdno da Općina Konjščina ne poštuje zakon prema kojem bi trebala funkcionirati. Ovim putem apeliramo na općinsku vlast da omogući javnosti uvid u rad Vijeća odnosno najavljenu sjednicu održi uživo poštujući epidemiološke mjere jer za to ima mogućnosti
– zaključuje se u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter