KZŽ TRINAESTI DAN BEZ NOVOZARAŽENIH KORONOM

JOŠ DOBRIH VIJESTI: Vanjski bazeni u zagorskim termama bit će otvoreni od 17. svibnja, a nastavljaju se i upisi u prvašića u škole

Objavljeno: 11.05.2020. Alen Brodar

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek izvijestio je kako u Krapinsko – zagorskoj županiji trinaesti dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa. Tako je ukupno 37 aktivnih i 101 ozdravjeli. U posljednjih 48 sati uzeto je 176 uzoraka, od kojih su 174 negativna, dok se za dva još čekaju rezultati. Ukupno je testirano 2205 osoba. Broj ozdravljenih prešao je brojku 100 i gotovo je tri puta veći od broja oboljelih.

– Kršenja mjera samoizolacije, kao i kretanja bez propusnica nije bilo. No otok Brač dobra nam je škola i sustav e-propusnica može se ponovo aktivirati ako se nećemo pridržavati svih epidemioloških mjera – upozorio je Ferek – Jambrek.

– Jedna od bitnijih odluka je o prekograničnim radnicima – od danas im je dozvoljeno kretanje , ti radnici više ne moraju biti u samoizolaciji, ali se moraju pridržavati svih mjera. Drago mi je što možemo reći da kad dođu s posla mogu konačno normalno živjeti i normalno se kretati, nakon gotovo dva mjeseca. Hrvati koji idu u Sloveniju, a koji ne rade tamo također se mogu kretati, uz potvrdu ili poziv da mogu ići tamo i objašnjenje zašto idu. Što se tiče odlaske po mirovine ili kod liječnika u Sloveniju, nema ograničenja, no na graničnim prijelazima moraju reći gdje idu i koliko će se zadržati – kazao je Ferek – Jambrek.
Dodao je kako je Stožeru došao i zahtjev iz zagorskih termi za otvorenje vanjskih bazena.

– Imali smo sjednicu i zatražili od Nacionalnog stožera da razmotri te smo ubrzo dobili odgovor da će bazeni biti biti otvoreni nakon 17. svibnja – zaključio je Ferek – Jambrek.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok kazao je kako je u bolnici još jedna pozitivna pacijentica.

– Moglo se danas primijetiti da je oko bolnice gužva, s obzirom na aktivaciju svih ambulanti, pregleda i operacija. Građani du strpljivi, drže razmak i drže se uputa, moram ih pohvaliti. Mi ćemo pratiti i dalje liste čekanja i gledati da dobiju svi potrebnu zdravstvenu zaštitu – kazao je Vančina.

Dožupanica Jasna Petek izvijestila je kako se u pet od 33 zagorskih osnovnih škola, kao što je bilo i najavljeno, počela odvijati nastava.

– Od 4705 učenika, 15 će ih doći u školske klupe – danas ih je došlo 13, jer je dvoje učenika iz Đurmanca imalo poteškoće, ali najavljeno je da će doći u srijedu. Sve škole su spremne i opremljene i nastava je normalno krenula, kako su nam rekli ravnatelji.
U Bedekovčini i Desiniću su dakle po jedan učenik, u PŠ Jertovec dvoje, u Đurmancu će biti troje i OŠ Marija Bistrica ima osam učenika. Valja napomenuti da smo u Đurmancu dislocirali nastavu u PŠ Hromec, zbog radova na matičnoj školi i prema informacijama sve teče prema planu – kazala je dožupanica Petek.
Dodala je da se upisi u prve razrede i sistematski pregledi dalje nastavljaju od ovog tjedna, pregledi su već dogovoreni.

Danas ćemo na županijskoj internetskoj stranici objaviti obavijest vezano za to kako se upisi nastavljaju – najavila je Petek.

Župan Željko Kolar osvrnuo se na malen broj učenika koji pohađa nastavu.

– Kako se osjeća to jedno dijete koje je došlo u školu? A i nastavnici moraju raditi u online nastavi i dolaziti u školu. Procjena je bila da će 25posto školaraca doći u škole u Hrvatskoj, ali kad se vidjelo da to neće biti tako od toga se treba odustati, a tu odluku trebalo je donijeti Ministarstvo obrazovanja. Ovo je malo neozbiljno, rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba