ŽIVE U EPICENTRU POTRESA: "Sve nam je uništeno"

VIDEO: “Bila sam preko puta ceste i gledala kako nam se krov piga kao da je od plastelina”

Objavljeno: 09.05.2020. zagorjeinternational

– Bilo je oko pola 6 ujutro. Svekrva je bila budna. U prvi mah kuća se pomaknula sa sjeverne na južnu stranu. Nakon par sekundi probudilo me. Sa mnom i suprugom spava dijete od dvije godine. Zgrabila sam ga, a suprug je automatski mene zagrlio. Vrisnula sam: “Djeca!” i suprug je skočio po njih u drugu sobu. Zgrabio je naša dva sina i nosio ih vani, starija kćer je išla za njima, a ja sam mlađu nosila. Na ulazu nismo mogli otvoriti vrata jer nam se kalijeva peć srušila na njih. Nakon što smo napokon izašli već je prestalo tresti. Doslovce smo goli i bosi izašli van. Vani je bilo hladno i počeo je padati snijeg pa se svekrva vratila po deke – opisala je Monika Pipek (34) iz zagrebačkog Miroševca dramatične trenutke potresa koji joj je 22. ožujka uništio kuću za portal Metropolitan.hr. Kaže kako je sretna što su svi iz kuće izašli neozlijeđeni. Nakon prvog potresa, zemlja nije prestala podrhtavati.

Kod rodbine

– Drugi potres došao je za pola sata, ali mi smo cijelo vrijeme čuli zvukove koji su dolazili iz zemlje kao da netko lupa. Točno smo bili u epicentru. Drugi je bio koban za našu kuću. Kod njega se srušio krov i povukao strop, uništio kuhinju i tada je najviše štete nastalo. Bila sam preko puta ceste i gledala kako nam se krov piga kao da je od plastelina. Ne biste vjerovali što je zemlja radila – još pod dojmom kaže Monika.

Nakon toga sjeli su u automobil i otišli kod rodbine u Dubravu. Tamo su još uvijek jer je kuće neupotrebljiva. Bio je statičar i zalijepio im crvenu naljepnicu.

– Prizemlje se može sanirati, temelj je pukao na južnoj strani, istočna i južna strana na katu se moraju potpuno rušiti, plus krovište. Zbog statike kuće moramo i jedan zid micati, pa ćemo vjerojatno morati tražiti građevinsku dozvolu. Ako država ne donese neki zakon koji će nam pomoći, morat ćemo dugo čekati papirologiju – rekla nam Monika Pipek.

Na dan potresa 🙁 ….Svaka podrška ili donacija,velika ili mala,puno nam znači. Da se sto prije vratimo u svoj dom. Ivan PipekBankovni detalji za donacijeIME: Ivan PipekDEVIZNI RAČUN: HR6723600003227012042 TEKUĆI RAČUN: HR1423600003223738470OPIS PLAĆANJA: Uplata donacije

Objavljuje Monika Pipek u Petak, 24. travnja 2020.

Kaže kako joj je sve nekako u magli, ali da te trenutke užasa nikad neće zaboraviti. Drugi dan je došla sebi, ali tjedan dana nakon potresa nije spavala, a u krevetu je ležala u odjeći jer su se u Dubravi bojali novog podrhtavanja zemlje.

20-ak godina

Kuća je stara 20-ak godina i kaže kako ni statičarima ni vatrogascima nije jasno kako je tako jako srušena. Sve kuće u njihovoj blizini nisu tako jako nastradale poput njihove. Pretpostavljaju da se nalazi baš na potezu gdje je potres najjače udario. Otvorili su devizni i tekući račun na koji im se može pomoći da obnove kuću. Dobri ljudi dosad su im omogućili da njihovim darivanjem mogu obnoviti stolariju, ali troškovi gradnje nove kuće procjenjuju se do 70.000 eura. Znaju otići kod prijatelja u Miroševac, koji kažu kako tlo i dalje konstantno podrhtava.

– Tlo se smiruje, ali  to na psihu djeluje katastrofalno. Sve će se vratiti i napraviti, ali psihički će to malo dulje trajati – zaključuje.

Želite li im pomoći, nazovite ih na broj 098/188 75 03. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba