Teška noć za ekipu iz Azila Dumovec

“Tri smo sata čistili rane upucanoj dabrici. Nažalost, nije dočekala jutro“

Objavljeno: 08.05.2020. JJ

Ekipa iz Azila Dumovec u noći sa srijede na četvrtak pokušavala je spasiti život dabru kojeg su u srijedu poslijepodne pokupili na Savskom nasipu, kraj Mladosti, u Zagrebu. Utvrđeno je da se radi o ženki i da je u životnoj opasnosti. Na koži su odmah opazili velike i gnojne upale, te ističu kako je najvjerojatnije na nju pucano jer je najveća rana djelovala kao da je uzrokovana sačmom. Dabricu su odmah odvezli u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba. Tri su sata čistili rane s jakim upalnim procesima. Neke su, kažu, djelovale zastrašujuće. Bilo je tu ličinki muha, a u nekim su se ranama čak izlegli crvi. Nažalost, unatoč njihovim nadljudskim naporima, dabrica nije dočekala jutro.

Zabranjen lov

U Hrvatskoj se, prema odredbama Zakona o lovu, dabar tretira kao divljač, ali istovremeno je, temeljem Pravilnika o lovostaju, zaštićena životinja i tijekom cijele godine zabranjen je lov na dabrove. Zakonom su predviđene i vrlo visoke kazne koje se kreću od 25.000 do 200.000 kuna za prekršitelje te zabrane. Trenutno brojno stanje u Hrvatskoj sa sigurnošću se ne zna (brojka se kreće oko 3000 jedinki), no javlja se sve više šteta od njih u vidu izgrizanja i rušenja drveća (najčešće vrbe) uz tokove rijeka te uništavanja višegodišnjih nasada i ratarskih kultura na okolnim poljima.

Mekana kora

Stabla ruše zbog hrane kako bi došli do mekane kore koja se uglavnom nalazi na granju pri vrhu stabla. Ono što ne pojedu, uključujući i stabljike kukuruza iskoriste za gradnju brane u kojoj spremaju hranu. Ukoliko se pojave prvi znaci nagrizanja stabala, potrebno je poduzeti određene mjere zaštite kako ih dabrovi ne bi još više uništili.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba