Pri kraju je energetska obnova OŠ Josipa Broza u Kumrovcu

ŠKOLA ZA BUDUĆNOST: “Očekujemo uštedu energije od 60-ak posto“

Objavljeno: 08.05.2020. Jelena Jazbec

Energetska obnove Osnovne škole Josipa Broza u Kumrovcu polako se privodi kraju, a danas ju je obišao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u pratnji načelnika Kumrovca Roberta Šplajta.

Preko šest milijuna

– U investiciji od preko šest milijuna kuna, napravili smo jedan sjajan posao, koji uključuje kompletnu promjenu stolarije i fasadne ovojnice, izolaciji krova terase iznad sportske dvorane, sanitarnog čvora i glavnog ulaza u školu, te izolaciji stropa. Očekivana ušteda energije je 59,87 posto, a iz iskustava koje imamo na temelju energetskih obnova škola u Zaboku, Humu na Sutli i Pregrade, svugdje je ušteda čak i nešto veća od planiranoga. Usporedno s time, krenuli smo i u investiciju uređenja sanitarnih čvorova i tuševa, vezano uz sportsku dvoranu, u kojoj je isto tako uređen pod, što je dodatna investicija od oko 200 tisuća kuna, što će ovaj kompletan sportski dio staviti u funkciju. Već polako završavamo i drugu fazu energetskih obnova naših škola, kroz dva tjedna ovo bi gradilište trebalo biti zatvoreno i završeni svi radovi. Naravno, ovo je velika škola i još ima posla za nas kao osnivače, ali vjerujem da će prije svega nastavnice i nastavnici, a zatim i roditelji i djeca, ravnateljica i načelnik općine, biti zadovoljni onime što je Županija kao osnivač napravila u ovom projektu, zahvaljujući Ministarstvu koje je raspisalo natječaj i omogućilo da uđemo u ovaj projekt. Nešto manje od 3,5 milijuna kuna su europska sredstva, oko 1,6 milijuna kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preko milijun kuna su županijska sredstva, plus ovih 250 tisuća kuna za sanitarne čvorove – rekao je Kolar.

Novo ruho

Načelnik Šplajt ne krije zadovoljstvo novih ruhom škole.

– Izuzetno smo sretni što ćemo imati novu fasadnu ovojnicu, novouređenu sportsku dvoranu, novu terasu, kao i nove sanitarne čvorove. Zahvaljujem Županiji na ovom velikom projektu, kao i Ministarstvu graditeljstva i Fondu za energetsku učinkovitost na sufinanciranju. Velika je to stvar koju čekamo već godinama. Općina Kumrovec također prati sve te projekte, pa smo prije dvije godine uredili Dječji vrtić “Jaglac“ u sklopu škole i uložili gotovo milijun kuna, pa sada imamo moderan, funkcionalan vrtić koji prima 70 djece. Uredit ćemo i dječje igralište u sklopu vrtića, uređujemo odbojkaško igralište koje će, nadam se, u srpnju biti otvoreno, a uređujemo i okoliš školskog igrališta – otkrio je Šplajt.

Ravnateljica škole Željka Töpfer zahvalila je Županiji, REGEA-i, Općina, projektantu, nadzoru i izvođaču radova.

– Mi smo istovremeno mala i velika škola. Mala po broju učenika, ali velika po kvadratnim metrima, ali velika i u našim srcima, zato puno hvala svima u ime naše velike školske obitelji. Naša je ljepotica stara 64 godine i sada je napokon uređena da bi mogla odgovoriti na sve one izazove koje joj budućnost donosi. Pretvorili smo je u pravu školu za budućnost naše djece i ovo hvala je obvezujuće za nas, da to dalje razvijamo – istaknula je ravnateljica, dodavši kako su u ovoj školskoj godini školu pohađala 144 učenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba