Ministar Štromar u posjetu Gornjoj Stubici

“U KZŽ je pregledano 413 oštećenih objekata, 21 objekt dobio je crvenu oznaku“

Objavljeno: 07.05.2020. Jelena Jazbec

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas je ponovno posjetio Krapinsko – zagorsku županiju. U gornjostubičkom naselju Sveti Matej pridružili su mu se krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i njegov zamjenik Vladimir Škvorc.

– Sveti Matej jedno je od naselja koje je po broju oštećenih objekata nešto manje pogođeno potresom koji se dogodio 22. ožujka. Poprilično je oštećena nekolicina obiteljskih kuća, od kojih jedna dosta teško. Veća oštećenja pretrpjela je i područna škola, kao i kapela sv. Mateja. Inače, u Gornjoj Stubici su prijavljena 274 oštećena objekta, sve zahtjeve smo obradili, u aplikaciju su uneseni svi podaci te smo spremni, kada dođe zakon, krenuti u akciju rješavanja gorućih problema, a to je sanacija obiteljskih kuća, da ljudima pokažemo da ih nismo zaboravili te da im damo nadu i jamstvo da će se kroz određeno vrijeme vratiti u svoje kuće – rekao je načelnik Krizmanić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da će pažljivo iščitati novi zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom jer su vrlo zainteresirani, s obzirom na to da je proglašena elementarna nepogoda u Gornjoj Stubici, u Donjoj Stubici i u Mariji Bistrici.

– U zakonu su naglašeni Grad Zagreb i okolica, a ja ću tražiti da stoji Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko – zagorska županija, jer mi nismo okolica Grada Zagreba. Potpredsjedniku Vlade sam predao analizu oštećenja u našoj Područnoj školi u Svetom Mateju. S obzirom na to da smo mi u 2018. i 2019. godini napravili fasadu, promijenili stolariju i krovište, uredili podove i uložili 1,1 milijun kuna, naravno da moramo sanirati štetu koja je sada nastala. Već smo dali nalog ravnateljici da se krene u izradu projektne dokumentacije kako bismo do početka školske godine šteta bila sanirana. Kada zakon bude u javnoj raspravi, dat ćemo svoje sugestije kako bismo ga napravili što prihvatljivijim. Za nas je posebno važno da će zakon biti formuliran tako da omogući da se ono što je brže i jednostavnije, napravi, odnosno, da se ne čekaju ovi veći objekti i stambene zgrade u Zagrebu, s obzirom na to većina oštećenih obiteljskih kuća kod nas ima riješeno imovinsko – pravne odnose, pa sređivanje papirologije neće biti tako zahtjevno – istaknuo je Kolar.

Ministar Štromar je pak rekao kako suosjeća s građanima jer je svjestan činjenice da je građanima dom dom, ma gdje oni živjeli – u središtu Zagreba ili u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Od potresa je prošlo više od 40 dana i svaki taj dan pogođenim građanima bio je iznimno težak, zbog pretrpljenih trauma, neizvjesnosti kako će dalje, hoće li se riješiti njihovo pitanje krova nad glavom. Danas smo na sjednici Vlade donijeli jedan dokument za hitnu sanaciju trenutno najbitnijih stvari, rješavanje dimnjaka, grijanja, plina, a za mještane južnog dijela Krapinsko – zagorske županije bit će izuzetno važan zakon koji smo dovršili, uputili u procedure, sutra ili prekosutra ide u javnu raspravu. Još ima vremena za ubaciti nešto ukoliko je to važno, kako bi on drugi tjedan mogao biti donesen da bismo vidjeli u kojem smjeru idemo i kako ćemo pomoći našim ljudima. Intenzivno radimo na tome. Sa Svjetskom bankom svakodnevno surađujemo kako bismo osigurali dodatna sredstva, priprema se dokumentacija za Europsku komisiju kako bismo i od tamo dobili sredstva. Tamo ima 500 milijuna eura za sanaciju ovakvih šteta. Mogućnosti ima. Rebalansom je već osigurano 141 milijun kuna za hitne sanacije, a u zakonu će pisati kako će se rješavati obiteljske kuće, a provedbenim aktom koji očekujemo za tjedan – dva, točno sve definirati. Projektanti će ići do svake kuće i reći na koji se način može riješiti koja kuća. Čestitam načelnicima i gradonačelniku, Županiji i Stožeru civilne zaštite što su odlično reagirali odmah na početku, puno, puno bolje nego što se to učinilo u Gradu Zagrebu – rekao je Štromar, otkrivši kako je do sada pregledano 413 objekata, 21 objekt je dobio crvenu oznaku, 63 objekta žutu i 329 zelenu. Četrnaest obitelji je privremeno smješteno u Termama Jezerčica.

– Projektant će, nakon pregleda svakog objekta, predložiti što učiniti s njime, hoće li se objekt morati srušiti i izgraditi novi, hoće li se dati novac za obnovu. Sa svakom obitelji ćemo razgovarati, ali na temelju dokumentacije koju će izraditi ovlašteni projektanti. Naravno, mi ćemo u Ministarstvu imati i posebnu kontrolu za svaku kunu koju ćemo dati. Što se tiče hitnih sanacija, 100 milijuna kuna osigurano je za hitnu sanaciju dimnjaka, toplu vodu i grijanje, a moći će se javiti svi oni koji imaju potrebu za tim hitnim sanacijama, dok 41 milijun kuna ide za mjesta gdje je plin trenutno isključen zbog dimnjaka, a kada se napravi novi dimnjak, treba novi bojler, pa će Ministarstvo zaštite okoliša također objaviti javni poziv da se građani mogu javiti. Sve će se regulirati u sljedećih 10 do 15 dana – najavio je Štromar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba