Nastava u deset škola

RODITELJI ODLUČILI: U ponedjeljak se u školu vraća samo 30 zagorskih učenika od njih 4705

Objavljeno: 07.05.2020. Jelena Jazbec

Prema podacima koje je iznijela Jasna Petek, zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti, na nastavu bi u ponedjeljak, 11. svibnja, trebalo krenuti tek 30 učenika nižih razreda iz osnovnih škola na području KZŽ, od njih ukupno 4705, što je 0,64 posto.

– Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, s 11. svibnja počinje nastava za niže razrede osnovne škole, naravno, sukladno uputama i preporukama. Naime, 29. travnja Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za zbrinjavanje predškolske djece i djece nižih razreda osnovne škole, a dan nakon stigle su preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sukladno tim uputama i preporukama, mi smo zajedno s ravnateljicama i ravnateljima organizirali da se odmah provede anketa među roditeljima o tome tko je spreman djecu poslati u školu. Prethodno se trebaju zadovoljiti i neki zdravstveni uvjeti unutar obitelji, a to je da dijete nema nekih respiratornih smetnji, da nitko u obitelji ne boluje od njih, da nema sumnji na COVID-19, kao i to da su oba roditelja zaposlena te da ne mogu zbrinuti dijete ni na koji drugi način u vrijeme dok su na poslu – kaže Petek, te dodaje kako su odmah upozoravali da će mali broj roditelja pod ovim uvjetima pustiti djecu u školu.

Nastava na daljinu

– Nakon provedene ankete, utvrđeno je da će se nastava organizirati u deset naših osnovnih škola, od ukupno 33 na području Krapinsko – zagorske županije, a na nastavu bi trebalo ići 30 učenika. Kada to gledamo u odnosu na ukupan broj učenika koji pohađaju nastavu od prvog do četvrtog razreda na području naše županije, 4705, to je manje od jedan posto, točnije, 0,64 posto. Upravo ta činjenica potkrepljuje naše razmišljanje, a to je da ne postoje javnozdravstveni niti epidemiološki uvjeti za početak održavanja nastave, te da bi svi trebali krenuti na nastavu kada se ti uvjeti zadovolje. Ako postoje roditelji koji nemaju kako drugačije zbrinuti djecu, ona su se i dalje, kao i do sada, mogla zbrinjavati u našim osnovnim školama, na način kako je bilo propisano prijašnjim uputama. Stoga se iskreno nadam da će Ministarstvo još jednom promisliti o toj odluci jer i pedagoški i psihološki ta odluka nije pametna, s obzirom na to da je zaista vrlo mali broj djece koji bi od ponedjeljka trebao krenuti na nastavu. Naravno, sukladno uputama i preporukama, mi ćemo ispuniti sve preduvjete. Nastava na daljinu ide dalje, ona je dobro zaživjela, naravno, uz neke izazove i poteškoće, ali ona se odvija i mislimo da dok god se ne steknu epidemiološki i javnozdravstveni uvjeti da svi idu u škole, trebalo je nastaviti s nastavom na daljinu – kazala je Petek, dodavši i kako su osnivači škola održali virtualni sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

Ostaju kod odluke

– Ministarstvo barata nekim podatkom od 20 do 30 posto djece koja bi trebala na nastavu, dok smo mi bili mišljenja da će to biti daleko ispod tog postotka, što se i pokazalo, ne samo kod nas, nego i u susjednim županijama, koje smo kontaktirali jučer. Dali smo naš komentar ministrici, no, ona je rekla da oni ostaju kod svoje odluke. To je bilo prekjučer – otkrila je Petek.

Nastava bi tako trebala biti organizirana u osnovnim školama u Bedekovčini, Desiniću i Velikom Trgovišću za po jednog učenika, u Područnoj školi Jertovec – PŠ Konjščina za dvoje učenika, u PŠ Donja Batina – OŠ Zlatar za dvoje učenika, u OŠ Donja Stubica i OŠ Đurmanec za po troje učenika, u OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli za četvero učenika u dvije skupine, u OŠ Gornje Jesenje za petero učenika u dvije skupine i u OŠ Marija Bistrica za osmero učenika u tri skupine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba